Nákaza se nejvíc šíří v rodinách, až potom v práci, říká hygienička. Zavření škol bylo nezbytné

úterý 3. listopadu 2020 ·

Podle Kvetoslavy Kotrbové bude zhruba za týden jasnější, jestli přísná nařízení zafungovala. „Nedodržování by bylo odjištěným granátem. Je třeba si riziko uvědomovat, i když začnou hodnoty klesat,“ varuje ředitelka krajské hygienické stanice v rozhovoru pro iDNES. 


Kvetoslava Kotrbová (jcu.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Ve vašich zprávách se stále objevuje, že se nové případy potvrzují i ve školách. Většina z nich už je ale nějaký čas zavřená. Jak dlouho se tedy podle vás budou ještě projevovat? 

Teď už se nám objevují nemocní pouze z mateřských škol, ty jsou totiž stále otevřené. I proto se 25 z nich už zavřelo. Teď nemáme problém se základními a středními školami, ale s těmi mateřskými. 

Předpokládám, že vám tedy dávalo smysl, když se prodloužilo zavření těch základních a středních? 

To je naprostá nutnost. Pokud chceme zpomalit šíření viru, tak je to opatření, bez kterého se neobejdeme. Musíme využít veškeré nástroje, které máme k dispozici. Právě školy byly významným místem přenosu. Než se přešlo na distanční výuku, tak jsme 33 procent všech přenosů zaznamenávali ve škole. Bylo to velmi důležité rozhodnutí. 

Jihočeský kraj má nyní denní přírůstky až okolo čísla 800. Kam se podle vás toto číslo může dostat? 

Soudy epidemiologů jsou vždy o několika možnostech. Mohou zafungovat opatření a čísla se zastaví, mohou ale růst i klesat. Osobně bych všem variantám dala stejnou pravděpodobnost. Zhruba za týden budeme vědět jasněji, jestli opatření zabrala. Pokud budou lidé zodpovědní, budeme kulminovat okolo čísla 800 a dojde k poklesu. V opačném případě to poroste. Podstatné je, že nesmíme rozvolnit protiepidemická opatření, jako jsou nošení roušek, dezinfekce a rozestupy. Máme v populaci stále velké procento lidí, kteří nemoc neprodělali. Nedodržování opatření by bylo odjištěným granátem. Je třeba si riziko uvědomovat, i když začnou hodnoty klesat. 


Celý rozhovor naleznete zde

10 komentářů:

Ivo řekl(a)...
3. listopadu 2020 v 8:05  

to je jako plivnutí do obličeje všem nakaženým učitelům, k TOMU NEMÁM SLOV!

Anonymní řekl(a)...
3. listopadu 2020 v 11:10  

On ten německý průzkum ohledně škol měl dvě chyby:

1)Testovalo se v době, kdy se nákaza šířila naprosto minimálně.
2) Testovalo se pouhé 2-3 týdny po nástupu žáků do škol. A taky víme, že žáci v mnoha spolkových zemích nastupují do škol dříve než 1.září.
Dobře víme, že nejvíce nakažených v naších školách začalo být zhruba na začátku října. Tedy přibližně měsíc od nástupu žáků do škol.

A tvrdit, že děti nákazu nešíří, je na úrovni šíření poplašné zprávy. Školy byly velkým rezervoárem koronaviru. Zavření škol tedy má své opodstatnění.

Druhá vlna v Evropě měla oproti ČR zhruba 2 týdny zpoždění. Z toho budou vycházet i restrikce a zavírání škol jinde.

tyrjir řekl(a)...
3. listopadu 2020 v 13:28  

Zdál se mi v noci sen: Byl podzim 2021 a svět svírala pandemie neznámého střevního viru. Všude ve světě se s tím vyrovnali zvětšením hygieny. Jen v Česku zavřeli školy a MŠMT rozdalo učitelům distanční pampersky. :)))

Milan Keršláger řekl(a)...
3. listopadu 2020 v 15:10  

Nevím, kde paní sebrala 33% nákazy ze škol. Viděl jsem asi jiné (oficiální) statistiky, kde bylo 6 až 9 % (ze zjištěných).

@Unknown: Německou studii jste evidentně nečetl. Využila toho, že školní rok začíná v Německu různě (začátek srpna až polovina září), a proto šlo srovnat nárůsty statistik, kde se nic neprojevilo (ovšem ve školách byla přijata různá opatření). Statistika, která připisuje školám vysoké šíření (zmíněných 30%), pochází od p. Kulveita, ovšem jeho zpracování rozlišuje pouze žádná opatření (ve školách) versus jejich úplné zavření (což je nebe a dudy od reálné situace v ČR před uzavřením i ve zmíněném Německu).

...aneb - opět účelové ohýbání čísel...

Nowak řekl(a)...
3. listopadu 2020 v 15:34  

Není mi jasné, proč by mělo jít o plivnutí do obličeje nakaženým učitelům - je tam snad někde, že oni nakazili své žáky a tím poslali nákazu dál?
Oněch 33 % je nápadné číslo, je otázka věrohodnosti - říká to ale ředitelka krajské hyg. stanice, která je určitou autoritou.

Anonymní řekl(a)...
3. listopadu 2020 v 20:02  

Milan Keršláger

Stačí mrknout na to, jak se to v Německu zrychlilo. Počty nakažených rostou, zavřených škol jsou třímístná čísla.
Kdyby se tento německý průzkum dělal v září v ČR, tak 14.září na velké většině škol by byla nula.
Ve školách se na konci září a počátku října nákaza začala šířit komunitně.

Milan Keršláger řekl(a)...
3. listopadu 2020 v 20:37  

@Nowak: Těch 30% je absolutně nevěrohodné číslo úplně mimo oficiální statistiky ÚZIS. V tomhle bordelstátě si už každý říká co chce bez ohledu realitu i funkci, hlavně když to podpoří postoj a zájmy nejvyššího(-ch).

@Unknown: Majorita přenosu je a byla v zaměstnání (hlavně kanceláře) a domácnostech (logicky). Ke komunitnímu přenosu (tj. mimo dohledatelnost) dochází při překročení určitého procentního počtu nakažených, což nemá nic moc společného s karanténou pro školy (a třídy).

Zavření škol ta paní obhajuje čísly vycucanými z prstu. Vláda neřešila majoritní, ale minoritní problémy, proto se to v ČR rozjelo do tak vysoké spirály. A jestli nedojde ke změně přístupu, nedojde k dostatečnému poklesu a po rozvolnění dojde zase rychle k růstu (resp. rozvolnění dlouho žádné nebude). Nelze si lhát do kapsy a čekat, že virus porazí PR oddělení a kecy v kleci.

Anonymní řekl(a)...
3. listopadu 2020 v 20:58  

"A jestli nedojde ke změně přístupu, nedojde k dostatečnému poklesu a po rozvolnění dojde zase rychle k růstu ".

Bohužel, to je SARS-Cov-2. Není to, bohužel, sezonní onemocnění a to je ten velký problém. S touto Vaši větou souhlasím. Nevím však, jak si představujete jiný přístup. Ve třídách jsme větrali (stále otevřená okna), dezinfikovali kde co, dodržovali rozestupy, používali roušky,..., učili venku, dbali bezpečnosti v jídelně, dělili třídy na menší skupiny,...Nakažlivost je bohužel obrovská. Odolávali pouze ti, kteří měli respirátory FFP2,3. Evidentně se tady nabízí dva problémy:
1) reinfekce, překvapilo mě množství opakovaně nakažených v Lombardii, zhruba polovina se stejnými příznaky a ta druhá skončila na ventilaci,
2) a jak dlouho vydrží vakcinace, zda bude imunita 3-4 měsíce, půl roku, rok,.. Zatím to nelze ani odhadnout.

Milan Keršláger řekl(a)...
3. listopadu 2020 v 22:03  

@Unknown: Reinfekce jsou zatím potvrzeny u jednotek případů, případně ruský výzkumník, který se záměrně infikoval (druhý průběh byl údajně horší). Imunitní systém není 100% a podléhá výkyvům (nevyspíte se, máte stres, ...), takže k tomu zatím nelze říct nic jiného, než že je to předčasné hodnotit (poměrně dost lidí má vadu imunitního systému a je jen otázkou času, než "narazí"). Navíc pokud je to koronavirus, pak (podobně jako u rýmy) je to možné a budete se s tím muset smířit.

Co se týká protilátek, ty vyprchají poměrně rychle, což je úplně normální. Důležitá je buněčná imunita, která ale zřejmě u poměrně dost lidí znamená odolnost proti C-19 i bez předchozí infekce. Problém vývoje "rychlovakcín" je právě v tom, že nemusí mít dlouhodobý účinek a navíc mohou zablokovat v člověku možnost následného užití účinné vakcíny. Proto někteří (skuteční) lékaři varují před spěchem (a výdělkem) a poukazují na zprofanovanou "stádní imunitu", které se stejně nevyhneme (je jedno zda přirozeně nebo vakcínou).

Pokud člověk přežil milióny let se všemi infekcemi, co známe, přežije i ty další (bohužel bez některých z nás). Pokud se místo koronaviru podobně rozšíří (ptačí) chřipka, pak to bude proti C-19 masakr a nemá smysl se se současným C-19 nějak stresovat.

Anonymní řekl(a)...
4. listopadu 2020 v 12:26  

Milan Keršlager

Znovu nakažených bohužel nebyly jednotky případů. Ze svého okolí znám sice pouze 2 příklady. Ten první kolega nevyjde 10 schodů a už nemůže dýchat (48 let, sportovec, nekuřák, abstinent, 65 kg i s postelí, nakažen v dubnu a opětovně v září) a ten druhý leží na plicní ventilaci(56 let ). Medializované je druhé onemocnění generálního ředitele České pošty. Průběh neznám.

A tady je pro evoluční biology velký úkol. Důležité je, aby vyštrachali všechny údaje o euroasijských koronavirech (virech) a jejich působení na původní populaci Ameriky od r. 1492. Jak dlouho trvalo, než vznikla nějaká trvalejší rezistence. 100, 200,...let?

Souhlasím s Vámi o možných následcích nové mutace ptačí chřipky. To by byl opravdu masakr.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.