Blatný: Žáky testovat nebudeme. Mezi dětmi je „promořenost“ poměrně malá

pátek 27. listopadu 2020 ·

„Žáci, kteří jdou v současné době do škol, jsou zejména malé děti především na prvním stupni. Rozhodli jsme se, že je testovat nebudeme. Pro děti by to byla další zátěž, a navíc jsme na našich datech viděli, že zejména v populaci do deseti let je procento promořenosti, jakkoliv je to ošklivé slovo, poměrně malé,“ říká ministr zdravotnictví Jan Blatný v rozhovoru pro online deník Aktuálně. 


Jan Blatný (mzcr.cz)
Blatný pokračuje: 

Skupiny žáků jsou navíc homogenní, neměli by se mezi sebou potkávat, kdežto učitelé se různě pohybují, chodí do svých rodin a tak dále. A je to nakonec postup, který volí i jiné země. Vyhodnotili jsme to tak, že jsme schopni za ne příliš velkých obětí a problémů pro testované dosáhnout docela dobrého efektu. A v neposlední řadě mnoho učitelů po tom už delší dobu volá. 

V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi: 

Dá se očekávat, že až nastoupí žáci druhého stupně základních škol, středoškoláci nebo vysokoškoláci, mohla by se na ně vztahovat povinnost nechat se otestovat? 

Teď nemáme povinnost, jen nabídku. Myslím si, že třeba tihle studenti toho mohou využít v době, kdy budou moct být testováni všichni. Když mluvíme o nějakém horizontu do konce roku nebo do poloviny ledna, tak je možné, že tyto cykly budeme opakovat. Systém bude nastavený tak, aby to umožnil. Všichni čekají na vakcínu. 

Říkal jste, že doufáte v proočkovanost 60 procent. Výzkumy veřejného mínění ale moc nenasvědčují tomu, že by mělo Česko k tomuto číslu dospět. Větší část lidí očkování spíše odmítá. Co s tím? 

Vidíte, tady bych zrovna poprosil vás jako média, protože máte velkou moc nad lidmi. Myslím si, že je potřeba společně čelit řadě dezinformací. To jsou někdy tak strašné hlouposti, že se v podstatě divíte, že tomu někdo věří. Ale v době, kdy jsou lidé vystrašení, se chytají řady informací. Ministerstvo k tomu připravuje kampaň, ale když hospodaříte s veřejnými prostředky, tak musíte zajistit transparentní soutěž a vysoutěžit agenturu, která reklamu udělá. To teď probíhá. 


Celý rozhovor naleznete zde

9 komentářů:

Beny řekl(a)...
27. listopadu 2020 v 10:18  

Nevěřím, že je promořenost malá. Bojí se testů, že by nejspíš ukázaly nepříjemnou realitu.

rváčkazvesela řekl(a)...
27. listopadu 2020 v 11:20  

...kdežto učitelé se různě pohybují, chodí do svých rodin a tak dále...děti nechodí do svých rodin?
A jak bylo zjištěno, že promořenost dětí je malá?
Jen abychom ty robátka nezatížili testem, raději ohrozíme starší učitelku, Bravo!!

Anonymní řekl(a)...
27. listopadu 2020 v 12:15  

Testovat nakažené "bezpříznakové žáky" se přestalo v polovině září. A výsledky jsou vidět doposavad. Pandemie se nám přes školy rozjela na plné pecky. Běžný učitel však může být v klidu. Testování učitelů je pouze dobrovolné a navíc postrádá logiku.
1) Testování se neopakuje každý týden
2) Netestují se současně s učiteli i žáci, tím to postrádá úplně smyslu.
3) Antigenní testy nejsou spolehlivé.

Beny řekl(a)...
27. listopadu 2020 v 13:35  

Souhlas ve všech bodech.

fandamoudry řekl(a)...
27. listopadu 2020 v 21:18  

Testovat jen jednou nemá význam. Většina nakažených učitelů nebyla bezpříznaková. 4.12. se můžu dobrovolně otestovat a při chybovosti 1/3 může test ukázat cokoliv. Pouze opakování testů ,co 5 dní + žáků, by mělo nějaký efekt. Skutečné zbrzdění pandemie zajistí pouze vakcinace.

mirek vaněk řekl(a)...
28. listopadu 2020 v 2:08  


Promořenost žáků malá? Když je to tak, proč tu nejsou i data? Z jakého důvodu jsou data tajná? Za komančů byl důvod jasný. Teď je snad stejný?

Vakcinace, pokud tady nebude dalších 5 kmennů na které daná vakcína nezabírá.

MG řekl(a)...
28. listopadu 2020 v 7:28  

Ministr se podíval z okna a z mraků vyvěštil promořenost...

Nowak řekl(a)...
28. listopadu 2020 v 16:57  

https://blisty.cz/art/101956-podivuhodne-tvrzeni-ministra-blatneho.html?utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Beny řekl(a)...
2. prosince 2020 v 9:50  

MZ tyto údaje údajně nesleduje.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.