Petr Honzejk: Schrödingerova kočka a Blatného PES

pátek 27. listopadu 2020 ·

„Schrödingerova kočka je legendární myšlenkový experiment z oblasti kvantové mechaniky. Zjednodušeně řečeno: když kvantovou mechaniku aplikujeme na kočku zavřenou v krabici, může být kočka za určitý čas zároveň živá a mrtvá. Který z těchto stavů platí, se dozvíme jedině, když krabici otevřeme. V Česku nyní princip Schrödingerovy kočky věrně kopíruje Blatného PES. Protiepidemický systém zároveň platí a neplatí. Jak to je, se dozvíme až v neděli, kdy nám vláda slavně vyjeví, jestli se podle něj bude řídit,“ píše Petr Honzejk v Hospodářských novinách. 


Petr Honzejk (twitter.com)
Honzejk pokračuje: 

Je to celé dokonalá ukázka nahodilosti, se kterou Babišův kabinet přistupuje k covidové epidemii. Po půl roce konečně vznikla tabulka s bodovým ohodnocením situace a tomu odpovídajícími restrikcemi. V pondělí se podle tabulky mělo Česko přesunout do stupně tři, což znamená otevření obchodů. Ministr Blatný to v zásadě potvrdil výrokem "rozvolníme, uvidíme". Jenže teď se začali kroutit jak vicepremiér Hamáček, tak premiér Babiš. A říkají, že by byli opatrní. A že PES je jen z chovné stanice ministerstva zdravotnictví, vláda o něm ani nejednala. Takže nevíme zase nic. Je pátek a obchodníci netuší, jestli budou moci v pondělí otevřít, nebo ne. 


Celý text naleznete zde

10 komentářů:

krtek řekl(a)...
27. listopadu 2020 v 10:57  

Ach jo.
1) Otázka je, jestli takový článek sem vůbec patří.
2) Když v jednom kraji je 5 a v druhém 3, tak je asi jasné, že přepnout celý stát do 3 není možné. Jasné to je všem, kromě pana Honzejka.

tyrjir řekl(a)...
27. listopadu 2020 v 18:24  

Kočka je hrdý tvor vybavený všemi tělesnými orgány a smysly tak, aby byl schopný koexistovat s lidmi i bez nich. Je to docela milý obratlovec s páteří. Ten školský vládní PES podle mne tyto vlastnosti nemá:

Ten vládní PES, pomalu, neurčitě a rozporuplně se vysouvající či probublávající z ministerstva zdravotnictví, z MŠMT a ministerstva vnitra, není pes. Je to možná jakási MĚŇAVKA. :)))

http://www.ceskaskola.cz/2020/11/msmt-pripadne-dalsi-uvolnovani-od.html

J.Týř

tyrjir řekl(a)...
27. listopadu 2020 v 18:38  

Ten vládní PES, pomalu, neurčitě a rozporuplně se vysouvající či probublávající zpod vrat ministerstva zdravotnictví, MŠMT a ministerstva vnitra, není pes ani kočka. Je to možná jakási MĚŇAVKA. :)))

Michal Komárek řekl(a)...
27. listopadu 2020 v 18:40  

Pane Týři, opravdu to stačí jednou! Děkuji!

tyrjir řekl(a)...
27. listopadu 2020 v 18:46  

Pane Komárku, zapomněl jsem v tom popisu na Honzejkovu kočku, tak jsem to napravil. Vadí vám to? :)))

Michal Komárek řekl(a)...
27. listopadu 2020 v 18:49  

Opravdu si myslíte, že to je vtipné pane Týři? Zkuste, prosím diskutovat věcně. Děkuji!

tyrjir řekl(a)...
27. listopadu 2020 v 18:59  

Možná jsem se s tou měňavkou trochu spletl, když v tom našem dosud ekologicky bohatě diverzifikovaném světě máme i jiné bezobratlé, například:

Měkkýši (Mollusca) patří mezi bezobratlé živočichy. Po členovcích se jedná o nejpočetnější živočišný kmen čítající asi 135 000 druhů. Jejich vědecký název je odvozen od latinského slova molluscus, což znamená měkký oříšek...

Jako bezobratlí živočichové nemají vnitřní kostru. Tělo se dělí na hlavu, nohu a útrobní vak. Útrobní vak obsahuje orgány a je kryt kožním záhybem tzv. pláštěm, jehož pokožka vylučuje na povrch schránku z uhličitanu vápenatého. U plžů se schránka nazývá ulita a u mlžů lastura. U některých zástupců je schránka redukovaná např. u sépií na sépiovou kost a u některých úplně chybí např. u chobotnic...

Někteří měkkýši jsou významní zemědělští škůdci...


https://cs.wikipedia.org/wiki/M%C4%9Bkk%C3%BD%C5%A1i

:)))

Michal Komárek řekl(a)...
27. listopadu 2020 v 19:07  

Už to opravdu stačí. Děkuji!

Ivo řekl(a)...
28. listopadu 2020 v 8:12  

zase řešíte hlouposti...

tyrjir řekl(a)...
1. prosince 2020 v 2:47  

Hlouposti to nejsou. Ten korónavirus, zdá se, bude mít dlouhodobé následky. Proč jsme právě v Česku uzavřeli všechny školy - na to nikdo nedal uspokojivou odpověď. Je to nejen k pláči, ale i k smíchu. Je proto, v zájmu duševní hygieny, na místě udělat si z toho občas i legraci.

Nebo ocitovat známé přísloví

LEŽ MÁ KRÁTKÉ NOHY A DALEKO NEUJDE.

Uvidíme, jací potentáti budou našemu zuboženému školství velet po volbách v příštím roce. Nemám si o tom příliš velké iluze...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.