Škola pro 12 žáků. Zájem zdravotníků o hlídání dětí je minimální

neděle 25. října 2020 ·

Hned přes ulici začíná areál Nemocnice Na Homolce a o jednu autobusovou zastávku dál je pak Fakultní nemocnice Motol. Je tak zcela logické, že zrovna ZŠ a MŠ Weberova je určená jako jedna z 20 základních škol v Praze, která i v době jejich celostátního uzavření zůstává otevřená, ale jen pro děti zdravotníků a dalších profesí, které vláda určila jako nezbytné. Reportáž přináší Seznam Zprávy.


„Rodiče nám posílají přihlášku a v ní zaškrtávají, o které dny mají konkrétně zájem. Například doktoři pracují na směny, takže když jsou doma, jsou s nimi i děti, a když jdou do práce, dají je k nám,“ říká ředitel školy Karel Čermák. ZŠ a MŠ Weberova je pro ně otevřená od 6:30 do 16 hodin každý všední den. Nicméně skupinka dětí je překvapivě malá... 

Na to, že se škola nachází v těsném sousedství dvou nemocnic, tak 12 dětí není skutečně moc. Třeba první den se tady ale učitelé starali o jediného žáka. Zapsaných jich je celkem 30… Většinou se jedná o děti zdravotníků. 

„Nošení roušek dodržujeme, ale pro děti do deseti let je to úplně zbytečné. Pořád si na ně sahají, a to je ještě ta lepší varianta. Výborně se totiž s nimi střílí papírové koule, dají se s kamarády měnit nebo plnit pískem. Viděl jsem celé posmrkané i od krve. Žákovi se prostě spustila krev z nosu, ale chodil se stejnou rouškou celý týden,“ popisuje trable s rouškami asistent pedagoga Beran. 

Přesto je Ministerstvo zdravotnictví stále přesvědčené, že roušky mohou bez problému nosit děti už od tří let. V tomto přístupu je Česko osamocené. Světová zdravotnická organizace doporučuje roušky až od 12 let, a všechny země na západ od nás jsou také benevolentnější v případě zakrývání úst mladších dětí. 



Celý text naleznete zde

5 komentářů:

Tomáš Barták řekl(a)...
25. října 2020 v 10:22  

Naše škola (ZŠ a MŠ Blansko, Salmova 17) patří také mezi školy vzdělávající tyto děti. Také jich máme 12, 14 - podle aktuální situace. To ale nevadí, věnujeme s ním. Proto to děláme, je to naše práce a povinnost. Proto tam jsme. Kdo chce a potřebuje, může toho využít. Ostatní věci nám nepřísluší hodnotit.

tyrjir řekl(a)...
25. října 2020 v 21:45  

12 žáků přítomných ve třídě je podle mne to správné množství i pro běžnou výuku. V Německu (Sasko) je to tuším dolní hranice, při které smí být zřízena třída. Možná, že ten průšvih bude dobrý alespoň k tomu, že se zmenší počty žáků ve třídách (např. v rozmezí 6 až 15 žáků ve třídě)?

Možná by to šlo kombinovat s individuálním vzděláváním a distanční výukou. Kdo prokáže, že je se souhlasem rodičů schopen a ochoten vzdělávat se individuálně (distančně) a složit zkoušky v kontrolních bodech, nechť je mu to umožněno. Vyhovovalo by to podle mne jak žákům a rodičům, tak i učitelům. Podle mě to tak v budoucnosti ve vyšších ročnících ZŠ a SŠ bude.

J. Týř

Tomáš Barták řekl(a)...
26. října 2020 v 7:47  

Oprava: ...věnujeme se jim...

rváčkazvesela řekl(a)...
26. října 2020 v 20:42  

12 žáků ve třídě? Vraťte se na Zem. Kdo to zaplatí? Leda..., že by lidé z neziskovek šli učit tak nějak neziskově:-)

BP řekl(a)...
27. října 2020 v 10:24  

A kde vezmete naráz jednou tolik učitelů? Jako, že teď ti, co zavřou restaurace, se přeorientují na učitele?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.