Jan Konvalinka: Školy nejsou odkládací prostory, aby lidé mohli chodit do práce

úterý 13. října 2020 ·

Covid už zabil na světě přes milion lidí a bude v tom bohužel pokračovat. Musí se dupnout na brzdu, říká Jan Konvalinka, biochemik z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR a prorektor pro vědu a výzkum UK. Vadilo mi, že se na tiskové konferenci o školách mluvilo jako o odkládacích prostorách, aby lidé mohli chodit do práce, jejich zavření je velká rána pro ekonomiku ale i pro osobní růst dětí, říká Konvalinka v rozhovoru pro DVTV.


Jan Konvalinka (repro DVTV)




Celý rozhovor naleznete zde

2 komentářů:

Milan Keršláger řekl(a)...
13. října 2020 v 9:37  

Školy jsou integrální součástí ekonomiky a pokud je zavřete, má to negativní vliv i na ostatní sektory. Sice to není odkládací prostor pro děti, ale fungují tak - bez nich by nemohly ženy pracovat tak, jak od 2. světové války pracují. Pro zdravotní personál se sice nyní (po zavření 1. a 2. stupně) mají vytvořit "odkládací prostory" uvnitř nemocnic, ale to neřeší problémy laborantů a všech dalších navázaných profesí (které sice nejsou zdravotnické, ale servis zdravotníkům a nemocnicím poskytují).

Opravdu mi vadí manipulace s daty nebo jejich misinterpretace. Ať už když trojministr Havlíček tvrdí, že služby tvoří menší část ČR ekonomiky než průmysl (ve skutečnosti je to <40 vs >60%). Nebo když jsou školy označovány za masivní místo šíření nákazy, i když šíření na pracovišti je majoritní.

rváčkazvesela řekl(a)...
13. října 2020 v 16:44  

Dřív žena do práce chodit nemusela a školy přesto byly - to s tím nesouvisí!!!
Asi je to tím, že dřív školy fungovaly hlavně z důvodu vzdělání. Že jsou poslední dobou spíš hlídárny je všem učitelům už dost dlouho jasné! Důvodem není odkládání dětí ale přehnaně ochranitelská výchova, která je dogmatem. Tak ať si teď rodiče přehnaně ochraňují doma:-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.