Uzavření ekonomiky přijde. Největší ztráty budou ve vzdělání, říká Daniel Münich

středa 16. září 2020 ·

Největší dopady budou mít neviditelné náklady, které nás doběhnou až v budoucnu. Například ztráta vzdělanosti se bude počítat na stamiliardy, popisuje Daniel Münich v rozhovoru pro Seznam Zprávy. 



Daniel Münich (cerge-ei.cz)
Münich v rozhovoru také říká: 

Některé věci se měří snadno a na nich se bude ukazovat, že třeba ten dopad nebyl tak silný. To je například okamžitý pokles hrubého domácího produktu.

Jenže je tu řada neviditelných nákladů, které si poneseme po desetiletí a ty jsou mnohem zásadnější. Zejména ztráty na vzdělání. Děti, žáci, mladí studenti byli při jarní vlně podrobeni něčemu, čemu říkáme distanční výuka. Jenže já mám zásadní pochyby, že u velké části žáků docházelo vůbec k nějakému vzdělávání.

A nyní se postupně dostáváme do stejné situace. Školy se po desítkách postupně částečně nebo zcela uzavírají a napůl fungují prezenčně, napůl distančně. Navíc v mnoha případech se musí soustředit víc na to, aby děti měly roušky, tam, kde je mají mít. Nepohybovaly se tam, kde nemají být. A výuka je až na nějaké třetí koleji.

V dlouhodobém horizontu to bude mít nedozírné důsledky. Nižší vzdělanost znamená význačné dopady pro ekonomiku. Sníží to výkon lidí, jejich produktivitu a tím HDP. Existují na to přibližné výpočty. Vychází se ze zkušeností s krátkodobějšími lockdowny například kvůli počasí nebo stávkám, což ale byly skutečně otázky několika týdnů. Když jsem to počítal pro tu jarní uzávěru dle metodiky Světové banky, tak v té nejhorší variantě byl dopad do budoucího hrubého domácího produktu propad o 500 miliard korun.


Celý rozhovor naleznete zde

4 komentářů:

rváčkazvesela řekl(a)...
16. září 2020 v 10:49  

Pane Munichu, ztráty ve vzdávání už "frčí" několik let. Nikomu to nevadí!!
Vidíte, ani to přehlasovaná "u" neumím najít...tak asi tak:-)

Ivo řekl(a)...
17. září 2020 v 5:59  

...bratru už tři dekády a NIKOMU TO NEVADILO A ANI NEVADÍ...

rváčkazvesela řekl(a)...
17. září 2020 v 22:07  

pardon...ve vzdělávání samozřejmě ...ale vzdávání se z toho stává, zdá se.

Petr Portwyn řekl(a)...
18. září 2020 v 6:32  

"Ztráty"? "Nižší vzdělanost"?

A že tak najednou?
Já myslel, že celá škola je k ničemu a bylo by nejlíp, kdyby děti samostatně a svobodně vyhledávaly informace na internetu a dělaly geniální objevy, v čemž jim učitelský dril brání.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.