Online panelová diskuze na téma peer-to-peer učení - 14.9.2020 14:00

pátek 11. září 2020 ·

Nadace Albatros pořádá v pondělí 14.9. online panelovou diskuzi na téma peer-to-peer učení. Proč je to právě dnes důležité téma?



Peer-to-peer znamená rovný s rovným. Ve vzdělávání se tento termín používá pro situaci, kdy vyučování neprobíhá z pozice autority, učitele, zaručeně moudřejšího dospěláka. Jde o proces vzájemné výměny informací mezi dvěma a více rovnocennými účastníky, kteří sdílí touhu nebo potřebu dozvědět se něco víc. V situaci, kdy se do škol vrací děti s výrazně odlišnou zkušeností a úrovní vědomostí po nucené distanční výuce, je vzájemné učení jedna z doporučených cest, jak rozdíly mezi žáky zmenšovat. V situaci, kdy není jisté, jak a kdy bude klasická výuka opět vykolejena, je vzájemné učení cestou, jak kontinuitu vzdělávání udržet co nejdéle.

Jak se na peer-to-peer dívá finalista cen Global Teachers prize a propagátor využívání moderních technologií ve školách? Jaký je pohled učitelky, která vyučuje děti i dospělé přímo v rodinách a jak se na společné učení dívá skrz mentální proces čtení? A v neposlední řadě - jaký je pohled samotných studentů středních škol? Jak do toho všeho zapadá talentify.me?

Panelová diskuze začne 14.9.2020 ve 14:00. Živá diskuse panelistů bude přenášena online, formou písemných dotazů se do ní budou moci připojit také diváci. Své pohledy na problematiku v diskusi představí vlivní učitelé i zástupci středoškoláků.

Jako hlavní řečníci vystoupí:

Bernhard Hofer - zakladatel rakouské sociální sítě talentify.me, která se zaměřuje na podporu vzájemného doučování žáků základních a studentů středních škol

Bohuslav Hora - učitel, konzultant, člen výkonného výboru Učitelské platformy; zajímá se o využití IT ve vrstevnickém učení. Jak zařídit, aby se žáci za pomoci IT učili navzájem?

Petra Dočkalová - terénní učitelka; zprostředkuje zkušenosti se společným učením, doučováním, vše v souvislosti se čtením - v terénu, praxi, také s rodinným učením

Kateřina Badeová – místopředsedkyně Národního parlamentu dětí a mládeže; do diskuze vnese pohled samotných studentů středních škol

Pokud bude zájem, představí dva hosté ještě své srdcové projekty formou online workshopů: 

Bohuslav Hora: Využití rozšířené reality ve výuce „Na dveře nám klepe další realita, rozšířená. Jak využít toho, že žáci s takovými prostředky rádi pracují? Jak při používání rozšířené reality zvýšit svoji digitální gramotnost a budovat další kompetence nejen v oblasti IT? Elektronické nástěnky, rozmluvené fotografie nebo QR kódy a jejich využití ve výuce.“

Petra Dočkalová: Čtení jako mentální proces „Přímo bychom se zaměřili na čtení - technika čtení, čtení z pohledu neurovědy- kognitivní edukace, ne přednáška, ale Společné učení. Příběhy z terénu a co to tedy čtení je mentálně pro nás. Čtení + věk, čtení + zájem, čtení + učení, čtení + chování, klidně i čtení a deficity mozkové - zajímavosti o čtení.“

Konec workshopové části bude okolo 16:30.

Účast na panelové diskuzi i na následných workshopech je zdarma.



Další informace a možnost registrace naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.