Laďka Ortová: Raději v roušce než vůbec

středa 23. září 2020 ·

Nový ministr zdravotnictví zvažuje zavření středních škol a druhého stupně základních škol. Toto rozhodnutí ovlivní statisíce děti a jejich rodičů, tisíce učitelů. Poté, co byly děti doma zavřené tři a půl měsíce, chce je ministr Prymula opět nahnat do izolace a jejich vzdělávání přehodit na rodiče. 


Laďka Ortová (archiv autorky)
 Dle zveřejněných studií děti doma bez možnosti navštěvovat školu   trpěly velkou sociální izolací. To se dalo akceptovat v době, kdy jsme o   viru Covid 19 neměli žádné nebo jen kusé informace a nedal se   predikovat budoucí vývoj pandemie a vliv přijatých opatření. Teď už   potřebné informace máme, alespoň ministr zdravotnictví je má určitě.   Chci proto znát odpovědi na tyto otázky: 

 1) Co přesně si slibuje MZ od zavření druhého stupně základních škol    a všech středních škol? 

2) Proč je nutné hnát do izolace školáky a studenty, když ti jsou nejméně ohroženou skupinou obyvatel a onemocnění způsobené Covid 19 snášejí velmi dobře? 

3) Proč je nutné zavírat všechny školy plošně, když v některých okresech se počet aktivně nemocných počítá na desítky? 

4) V jakém okamžiku povolí MZ opět otevření škol?

5) Jaká navrhne MŠMT podpůrná opatření, aby nedošlo ke snížení úrovně vzdělávání? Některé rodiny při nejlepší vůli nejsou schopné svým dětem s výukou pomáhat a tyto děti při nástupu zpět do školy ztrácejí výrazně na své spolužáky. 

Bez odpovědí na tyto otázky a společenském konsenzu je zavření škol střelbou naslepo s dalekosáhlými důsledky. „Tak ještě zkusíme tohle a uvidíme, zda ta čísla konečně klesnou.“ Touto optikou by bylo nejlepší zavřít doma nejen děti, ale rovnou všechny obyvatele a pak si mnout ruce nad slibnou statistikou. A vůbec nejlepší by bylo zavřít do izolace všechny, kteří nezodpovědnou manipulací s cca 800 000 (!) žáky a studenty hodlají vylepšovat své politické preference. Ostatní by mohli zodpovědně a s určitým omezením (roušky-ruce-rozestupy) normálně fungovat.


Se souhlasem autorky převzato z jejího blogu

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.