Bereme až o sedm tisíc méně, zlobí se učitelé z církevních škol. Jejich šéfové trnou

neděle 19. července 2020 ·

Zatímco průměrný plat učitele na veřejné střední škole je bezmála 42 tisíc, na některých církevních školách činí podle ředitele Asociace ředitelů církevních škol Jiřího Vojáčka rozdíl v měsíční mzdě od jednoho po sedm tisíc korun. "V poslední době došlo k výraznému nárůstu prostředků ve veřejných školách, ale do rozpočtů církevních škol se zatím tyto změny nepromítly. Proto tak výrazně v odměňování pedagogů zaostávají," říká Vojáček v reportáži online deníku Aktuálně.



Zatímco zaměstnanci veřejných škol jsou odměňováni podle platových tabulek, jež jsou dané nařízením vlády, u neveřejných škol je tomu jinak. "Na církevních školách jsou finance poskytovány formou dotace, normativně a bez závazných ukazatelů. Je pak na řediteli školy, jakým způsobem objem neinvestičních výdajů rozdělí," řekla Aktuálně mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Podle Vojáčka jsou v tuto chvíli střední církevní školy financovány tak, jako bylo veřejné školství financováno před reformou. "Minulý rok jsme řešili tentýž problém s mateřskými a základními církevními školami. Tam se podařilo dojít k dobré dohodě. Momentálně se hledá metodika a způsob, jak by se daly nově financovat i ostatní typy škol," míní Vojáček.

Martin Čech ze sekce církevního školství České biskupské konference tvrdí, že dokud platy učitelů ve veřejném školství nebyly navyšovány v takové míře, neznamenalo to tak citelný problém. "Je samozřejmě dobře, že se učitelům navyšují platy. Když však v církevním školství vidíme ona skoková zlepšení, tak nám na chvíli zatrne. Víme totiž, že je to minimálně rok velmi ohrožující situace pro leckteré školy kvůli možnému odchodu učitelů," říká Martin Čech.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

laimes řekl(a)...
19. července 2020 v 11:38  

Zatímco průměrný plat učitele na veřejné střední škole je bezmála 42 tisíc,

Radek Sárközi řekl(a)...
19. července 2020 v 12:48  

Církevní střední školy mají nejnižší míru neúspěšnosti u maturit, viz třetí graf v tomto článku: https://sarkozi.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=754271

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.