Andrej Babiš: Školy se v září otevřou. Musí se otevřít

sobota 25. července 2020 ·

Zatím žádný politik nezpochybnil návrat žáků do škol v úterý 1. září. Nenaznačuje to ani vývoj nákazy, koronavirus zkrátka neřádí plošně. Ministerstvo školství a některé kraje však chtějí v příštích týdnech připravit pravidla pro případnou reakci při zhoršení situace. „Asi nebude nutné kvůli jednomu nakaženému studentovi zavírat celou školu, stačí když třída půjde do karantény,“ popsal tento týden možnosti škol ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). „Otevřou, musí otevřít,“ vzkázal školám premiér Andrej Babiš (ANO) v rozhovoru pro dnešní Právo. Deník se tématu věnuje i v reportáži.



Andrej Babiš (facebook.com)
Zatím nehrozí plošné odstavení škol jako na jaře, kdy se tři měsíce učilo na dálku a žáci nebyli za toto období známkováni. Distanční vzdělávání v případě krize by však napříště mělo být jednodušší a známkovat by bylo nejen možné, ale i povinné. Počítá s tím novela školského zákona z dílny ministerstva školství. Jeho šéf Robert Plaga (za ANO) sice také doufá, že k plošnému uzavření škol už nedojde, ale omezení výuky by mohlo nastat v místních ohniscích nákazy...

„V Bruselu se mi podařilo vyjednat 964 miliard na příštích sedm let, o 100 miliard více, než jsme předpokládali. Ty peníze půjdou do infrastruktury, průmyslu, energetiky, zdravotnictví a řekl jsem, že musíme posílit i digitalizaci. Ideálně na základních a středních školách. Takže to můžeme hned využít na nákup tabletů pro žáky. Zavádíme pro ně nový předmět technika, kde to okamžitě využijí. Často o tom mluvím s ministrem školství Plagou. Je potřeba pořádně zapracovat na projektech na digitalizaci školství, což nám doporučuje i Evropská komise, takže by nebyl problém minimálně část toho financovat z evropských peněz,“ říká k podmínkám distanční výuky premiér Babiš v rozhovoru pro Právo.


Citované texty naleznete v deníku Právo

7 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
25. července 2020 v 13:03  

Nikdy nezavrú, počujetě, nikdy. Tablety všem, však to Brusel zaplatí. A aj na firmu zbydě. Tech pedleři řvou štěstím, nekonečné žůžolabůžo ze státních peněz.
Popravdě, je potřeba dát ty peníze lidem, kteří ztratili práci, malým a středním živnostníkům bez finančních rezerv. Ne kupovat více digitálních s..ček dětem. Děti, jejichž rodiče nemohou/nechtějí koupit smartdemenci jsou vlastně klikaři, mají totiž ještě možnost jakž takž normálního dětství.

Anonymní řekl(a)...
25. července 2020 v 13:35  

"Školy se v září otevřou. Musí se otevřít".

To chceme snad všichni. Vtip je v tom, že "neporučíme větru, dešti". Vyšší moc to panu premiérovi může klidně překazit a zbude pouze zbožné přání. Proto je tady potřeba pandemický plán pro školství.

Ivo řekl(a)...
25. července 2020 v 18:54  

Ten pandemický plán pro školství spočívá v tom, že cca třetina kantorů důchodců nemusí "povinně" nastoupit a může klidně dobrovolně odejít do důchodu. Zbytek zdecimovaného stavu, který zůstane bude vystaven COVIDu 19 a to bude poslední hřebík do rakve českému školství!

Ivo řekl(a)...
25. července 2020 v 19:00  

Nový předmět "technika" NENÍ VŮBEC NOVÝM PŘEDMĚTEM! Ten tady byl od šedesátých let minulého (dvacátého) století, kdy po plyšáku "moudré" hlavy rozhodly, že technické školství včetně učilišť vůbec nepotřebujeme.
Zase demokrati objevují Ameriku. a Jak souvisí tablet za peníze z EU s technickým vzděláváním předmětu technika, máte pro tento předmět učitele...???

mirek vaněk řekl(a)...
25. července 2020 v 23:31  

To, co mají řešit, neřeší a místo toho planě slibují.
Nepoučili se z dob, kdy se poroučelo větru dešti se Sovětským Svazem na věčné časy.
Vůbec netuší, kde byl a kde stále je v online vzdělávání problém. Který ministerstvo prohloubilo a hodlá jej ještě prohlubovat. Místo aby řešili, co dělat, kdyby..., vedou silácké řeči.
Jasně že ekonomika další zavření škol neutáhne, ale to je chyba vlády, když téměř zvládnutou koronakrizi nechá znovu rozjet. Když hygienici neumí s PC a nejsou schopni trasovat, když servis obyvatelstvu po pracovní době nefunguje, když se šetří na testování, když úředníci na věc kašlou. To je manažerské selhání, neschopnost a neřešení problémů.
Ale učitelé mají být připraveni na jejich výnysly a poslouchat některé chytrolíny, ktaří víc než výuce rozumí anální speleologii a plnění vlastních kapes. Nic lepšího z toho totiž nevznikne.

Tajný Učitel řekl(a)...
26. července 2020 v 6:55  

Mirek Vaněk. Souhlasím zcela.

Anonymní řekl(a)...
26. července 2020 v 11:18  

Pane Vaňku, trefa do černého. Po učitelích se chce 100% nasazení(při distanční výuce i v sobotu a neděli), v jiných oborech "pouze do výše platu" (14:30 hod. a padla).

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.