Známky stranou. Víc než polovina základek hodnotila slovně

pátek 26. června 2020 ·

Obdivuji tvou cílevědomost a neutuchající touhu být stále o krok vpřed. Vždy jsi pečlivě připravená a práci odevzdáváš mezi prvními. Těžší slovíčka se neboj hláskovat nahlas, nepokoušej se o tiché předčítání. Podobné hodnocení jako na Masarykově ZŠ v Klánovicích namísto známek dostávali žáci základních i středních škol v posledních měsících častěji než dřív. A někteří dostanou i slovní vysvědčení. Ačkoliv o hromadném zavedení hodnocení slovy se mluví už roky, dosud dominovaly známky. Změnila to až krize okolo koronaviru. Tématu se věnují Hospodářské noviny.



„Během března až června převažovalo slovní hodnocení na více než polovině všech základních škol a zhruba dvou pětinách středních škol. V takovém rozsahu se to nikdy dříve nedělo,“ řekl náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys. Zatím není jasné, kolik škol použije slovní hodnocení i na vysvědčení. „Stovky škol ale avizovaly, že se k němu při závěrečném hodnocení významně přikloní,“ říká Andrys.

Ministr školství Robert Plaga věří, že nadšení pro slovní hodnocení učitelům vydrží i po krizi. „Dává ucelenější obrázek o tom, co dítě umí nebo v čem se má zlepšit, víc než známky,“ řekl. Podle lektora programu Učitel naživo Ondřeje Neumajera to ale není tak jednoduché. Slovně hodnotit je mnohem náročnější než udělit známku. „Je proto stěžejní, aby učitele podpořilo v psaní slovního hodnocení jejich okolí, třeba kolegové. Bez toho neočekávám, že budou v tomto směru sami pokračovat,“ říká Neumajer.


Celý text naleznete v Hospodářských novinách

2 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
26. června 2020 v 13:36  

"Ministr školství Robert Plaga věří, že nadšení pro slovní hodnocení učitelům vydrží i po krizi."

A to jako fakt, všem třem?

jir řekl(a)...
26. června 2020 v 17:24  

Titulek je pěkná ukázka manipulace se čtenářem. Zveřejnění článku zde v době vydávání vysvědčení vyvolá okamžitě souvislost s vysvědčením, přestože v článku samotném se píše o době koronavirové. Pokud t nebyl úmysl, chtělo byt to přesnější vyjadřování.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.