Přijímačky: Ještě více stresu. Zvýší se podíl náhody na důležitém životním kroku

úterý 9. června 2020 ·

„Stres se u žáků jednoznačně zvyšuje. Někteří žáci měli z rozrušení teplotu a nemohli být do učeben puštěni. Naštěstí všem následně teplota poklesla. Šance na přijetí jeden termín snižuje, zejména dětem ze sociálně slabých rodin,“ řekl Lidovým novinám ředitel mladoboleslavské Integrované střední školy Štefan Klíma.



„Fakt, že dítě má pouze jenom jeden termín přijímací zkoušky, způsobí velké napětí, až úzkost, zvyšuje se stres z podaného výkonu v jeden den a samozřejmě to může mít vliv u některých dětí na snížení šance na přijetí,“ uvedla ředitelka Pedagogickopsychologické poradny pro Prahu 1, 2 a 4 Galina Jarolímková. Dodala nicméně, že zásadní roli při přijetí či nepřijetí na školu by pouze jeden termín hrát neměl.

Potvrzují to i statistiky z minulých let, podle nichž mezi prvním a druhým termínem nebyly výrazné rozdíly. „Jeden termín dlouhodobě podporujeme, opakování zkoušky považujeme za nadbytečné. Šanci uchazečů na přijetí to nijak podstatně neovlivňuje,“ sdělil předseda Unie školských asociací – CZESHA a zároveň ředitel pražské Masarykovy střední školy chemické Jiří Zajíček. Podobně se vyjádřila i předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová, která dva termíny označila za psychickou berličku pro uchazeče.


Celý text naleznete v Lidových novinách

1 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
9. června 2020 v 19:22  

Vyšší míra připravenosti = nižší míra stresu.
Nikdy neměli žáci lepší podmínky k přípravě, než letos!
Dva měsíce v klidu, nerušeni.
Platí i pro maturanty, samozřejmě. Svatý dvouměsíc...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.