Chlapci u maturit překonali dívky. Proč je letos jejich náskok rekordní

středa 24. června 2020 ·

Pilné dívenky a kluci, kteří na tu školu tak trochu kašlou a spokojí se s průměrem. Jde o klasický stereotyp, který ale vyvracejí výsledky maturitních testů. Každoročně u nich propadá více dívek než chlapců. A letos, při maturitách v době koronaviru, se pomyslné nůžky rozevřely ještě víc. Podle dat Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT) byl rozdíl „dívky versus chlapci“ největší od roku 2013, odkdy se výsledky sledují. Mezi těmi, kteří maturitu absolvovali letos poprvé, neuspělo 19 procent dívek a 16,2 procenta chlapců. Informuje iDNES.



Vysvětlit tento fenomén by vyžadovalo podrobnou sociologickou studii, a tak se objevují spíše názory, proč jsou chlapci úspěšnější. Třeba podle CERMAT je to tím, že dívky volí častěji maturitní obory. Naopak na obory s výučním listem nastupuje více kluků. „Obecně tedy lze usuzovat, že se k maturitní zkoušce hlásí a následně ji i koná více dívek s horšími studijními výsledky než v případě chlapců,“ vysvětluje mluvčí CERMAT Marek Lehečka.

Ale skutečnost může být složitější. Domácí výuka mohla víc vyhovovat klukům. Některé studie také upozorňují, že systém vzdělání, ale i podoba zkoušek mohou nahrávat tomu, že je pro chlapce snazší testy projít. „Dovedu si představit, že dívky touží po spolupráci a socializaci či učení se ve skupině častěji než chlapci,“ nabízí jako možné vysvětlení, proč letos dívky za chlapci zaostávaly, školní psycholog Petr Šobra.

Vysvětlení může být, jak uvádí Cermat, také velmi prozaické. Maturoval rekordní počet dětí a mezi nimi je více dívek.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

BP řekl(a)...
24. června 2020 v 17:12  

Chlapci mají logické myšlení, tzv. "selský rozum", trochu víc tipují, málokdy se naučí něco doslovně. Děvčata se"šprtají", aniž by tomu rozuměla.

I u ústní zkoušky se chlapci dokáží výstižněji a strukturovaněji vyjadřovat. Děvčata to většinou umí tak nějak nazpaměť. Chlapci víc "vaří z vody", ovšem správně.

Ale letos jsem zaznamenala nejlepší ústní výkon u děvčete, kupodivu.

A to přiznávám jako žena-učitelka, i když jinak nerada říkám, že dívkám chybí nadhled. A nemají ani tak dobré vyjadřovací schopnosti.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.