Cermat předal školám výsledky jednotné přijímací zkoušky

středa 17. června 2020 ·

Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání předalo školám výsledky jednotné přijímací zkoušky Ředitelé středních škol již znají výsledky řádného termínu jednotné přijímací zkoušky. V pondělí 15. června 2020 předalo Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání školám výsledky uchazečů, kteří podali přihlášku do čtyřletých oborů vzdělání a oborů nástavbového studia. Šestiletá a osmiletá gymnázia obdržela výsledky uchazečů v úterý 16. června 2020.



K jednotné přijímací zkoušce bylo v letošním roce přihlášeno celkem 93 931 uchazečů, 89 755 z nich konalo zkoušku v řádném termínu 8. a 9. června 2020.

Do čtyřletých oborů středních škol ukončených maturitní zkouškou a oborů nástavbového studia (ve kterých se koná jednotná přijímací zkouška) se hlásilo celkem 69 068 uchazečů, z toho 66 213 konalo zkoušku z matematiky a 66 073 se dostavilo ke zkoušce z českého jazyka a literatury. Uchazeči dosáhli u zkoušky průměrného procentního skóru 60,2 % z češtiny a 43,9 % z matematiky.

V rámci čtyřletých oborů středních škol ukončených maturitní zkouškou

- nejlepších výsledků dosáhli uchazeči o čtyřletá gymnázia, kteří v průměru dosáhli procentního skóru 75 % u češtiny a 61 % u matematiky,

- uchazeči o obory středních odborných škol získali v průměru 59 % bodového zisku u zkoušky z češtiny a 43 % u zkoušky z matematiky,

- uchazeči o obory středních odborných učilišť v průměru získali procentní skór 50 % z češtiny a 35 % z matematiky,

- uchazeči o obory nástavbového studia získali v průměru 41 % bodového zisku z češtiny a 19 % z matematiky.

Do oborů šestiletých gymnázií se v letošním roce hlásilo celkem 5 565 uchazečů, 5 318 z nich konalo zkoušku z matematiky a 5 313 řešilo test z českého jazyka a literatury. Uchazeči dosáhli u zkoušky z češtiny průměrného procentního skóru 55,2 %, u zkoušky z matematiky získali procentní skór 45,2 %.

Na osmiletá gymnázia se v letošním roce přihlásilo celkem 19 298 uchazečů. 18 224 uchazečů konalo zkoušku z matematiky, zkoušky z českého jazyka a literatury se zúčastnilo 18 215 uchazečů. U zkoušky z češtiny dosáhli průměrného procentního skóru 56,4 %, u zkoušky z matematiky pak 51,3 %.

V porovnání s výsledky loňských testů jednotné přijímací zkoušky (v 1. řádném termínu prvního kola přijímacího řízení) došlo u čtyřletých i víceletých oborů ke zvýšení průměrného procentního skóru, v případě osmiletých gymnázií bylo zvýšení výrazné. Je zřejmé, že zejména u uchazečů o víceletá gymnázia rodiče využili doby, kdy děti nechodily do školy, k intenzivní přípravě na přijímací zkoušky.

Dne 23. června se uskuteční náhradní termín jednotné přijímací zkoušky, který je určen pro žáky, kteří se nemohli pro vážné důvody k řádnému termínu přijímací zkoušky dostavit a svoji neúčast písemně omluvili nejpozději do 3 dnů řediteli školy, případně pro žáky, u kterých došlo v průběhu přijímací zkoušky k organizačnímu incidentu.

Souhrnná analýza výsledků jednotné přijímací zkoušky bude zveřejněna 3. července 2020 na data.cermat.cz po zpracování dat z náhradního termínu zkoušky.


Zdroj: Cermat

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.