Michal Komárek: Robert Plaga v době krize selhal. Nad školstvím si umyl ruce

pondělí 18. května 2020 ·

„Ministr školství Robert Plaga (ANO) v době krize selhal. Schoval se za epidemiology a vládu, není schopen nebo ochoten přijít s vlastním plánem, natož s vizí. Je nejistý, stává se nedůvěryhodným. Autor tohoto komentáře považoval Plagu za jednoho z nejlepších polistopadových ministrů školství. Mohl to ale způsobit jen optický klam, laťka byla totiž nastavena velice nízko – Dobeš, Chládek, Valachová…,“ komentuje Michal Komárek pro Český rozhlas Plus.



Michal Komárek (archiv autora)
Komárek také říká: 

Plaga se od počátku krize vymlouvá na to, že hlavní slovo mají epidemiologové a ministerstvo zdravotnictví. Ano, to je jedna pravdivá teze o pravidlech hry v době pandemie.

Ta druhá pravdivá teze ovšem říká, že ministru školství nic nebránilo, aby obhajoval vlastní představy o tom, co je dobré a zvládnutelné pro školy, učitele, žáky i jejich rodiče. Na významu to nabývá, zvláště když se ukazuje, že o koronaviru neví nikdo nic jistého a že názory odborníků jsou často zcela protichůdné. A že vláda nakonec stejně začala přísnou karanténu rozvolňovat poměrně chaoticky.

Na to ale Plaga připraven nebyl. Žádný plán neměl. A tak vždy jen ve vleku krizového štábu něco oznámil, aby to, podobně jako krizový štáb, za týden změnil.

Vyvrcholením Plagova krizového selhání bylo vydání alibistického Manuálu pro fungování škol po jejich znovuotevření. V něm Plaga všechnu odpovědnost hodil na ředitele škol, které vybavil spoustou nesplnitelných doporučení psaných mlžným úřednickým jazykem.

Drobný detail situaci dokresluje: Manuál zapovídá učit děti mimo areál školy. Proti tomu vznikla petice, na níž Plaga reagoval takto: „Když použijeme zdravý rozum, tak pokud ty děti budou na čerstvém vzduchu a nejde o frekventované místo, tak i přes to, co je v manuálu uvedeno, nejde o žádné jeho porušení.“

Jako by Plaga na učitele a ředitele spiklenecky pomrkával – „to víte, to je ten úřední šiml, ale my přece víme, co máme dělat. My, se zdravým rozumem“.

A to už je trapné. Šimla osedlal sám Plaga. A jeho pomrkávání ředitelům a učitelům situaci nijak neusnadní.

Úředník Plaga prostě v době pandemie srazil podpatky před epidemiology. A „umyl si ruce“.



Celý text a komentář ke stažení naleznete zde

9 komentářů:

Pavel Doležel řekl(a)...
18. května 2020 v 18:00  

No vida. Konečně i Komárek pochopil, co je Plaga zač. Jedna velká nekompetentnost, slabost, nevýraznost, alibismus, lezení do zadků rodičům a podléhání lobystickým tlakům podnikatelů a podnikavců se vzděláváním. Akorát když si alibisticky nechal vyrobit "analytický materiál", aby se na něj mohl vymluvit při prosazování svého osobního názoru na povinnou maturitu z matematiky, ačkoliv výsledky byly předem jasné, tak jsem si nevšiml, že by byl tak moc v nelibosti. Zřejmě účel světí prostředky.

tyrjir řekl(a)...
18. května 2020 v 18:29  

Sešup odpovědnosti z MŠMT směrem dolů a "aktivistický konstruktivismus" MŠMT a "jemu milých neziskovém" v podfinancovaném školství kombinovaný s do očí bijící nezodpovědností resortních organizací je problém starý cirka 20 let. Začalo to kolem roku 2000 vytvořením krajů, zrušením pedagogických center a převedením ZŠ obcím a městům. Korunu to dostalo o pět let později fondočerpačským SPÁCHÁNÍM sytému RVP/ŠVP. Miliardy z EU vzdělávacích dotací vylétly mnohdy komínem a zůstal z toho především chaos a zmatek s nímž si MŠMT neví dodnes rady - viz i nesplnění Programového prohlášení vlády ve věci neuskutečnění Revize RVP a nevytvoření Národního programu vzdělávání. Proti tomu všemu je chaos při té epidemii podle mne vcelku prkotina. především tady jsou hlavní nesrovnalosti v Plagově ministerském působení. J.Týř

tyrjir řekl(a)...
18. května 2020 v 18:34  

Od výše uvedených prohřešků si ministr Plaga ani současná vláda ruce neumyli. Neočistí-li se včas sami, budou doufám "řádně očištěni" ve volbách.

Radek Sárközi řekl(a)...
18. května 2020 v 21:10  

Skvělý komentář! Já jsem dlouho přemýšlel, zda je pan ministr Robert Plaga extrémně rozvážný, nebo se jen bojí rozhodnout a vše odkládá. Teď v krizi se ukázalo, že se na tuto funkci vůbec nehodí...

rváčkazvesela řekl(a)...
18. května 2020 v 21:28  

Kdyby byl Plaga ministrem průmyslu, už by na židli dávno neseděl. Ve našem školství se ztratí úplně všechno...
Už jen zapřemýšlet, jestli to není záměr.

Pavel Doležel řekl(a)...
18. května 2020 v 22:20  

"Já jsem dlouho přemýšlel, zda je pan ministr Robert Plaga extrémně rozvážný, nebo se jen bojí rozhodnout a vše odkládá."

Bééé je správně. Hlavně si naštvat co nejmíň lidí. Přesně takoví lidé by v politice být neměli.

Jana Karvaiová řekl(a)...
19. května 2020 v 12:42  

Ze stranek msmt:Tohle je v FAQ MŠMT : Předškolní vzdělávání je povinné pouze pro dítě, které do začátku školního roku dovrší pěti let. Tato povinnost se zavedla od školního roku 2017/2018. Ani dítě plnící povinné předškolní vzdělávání však nemusí do MŠ nutně do konce školního roku nastoupit, zákonný zástupce také může oznámit, že dítě bude individuálně vzděláváno.

Eva Adamová řekl(a)...
19. května 2020 v 17:04  

V době, kdy nemusí nastoupit děcka ze základky, aniž by rodiče škole cokoliv oznamovali - prostě je jen k 18.5. nenahlásili, je ta odpověď opravdu kouzelná.

Simona CARCY řekl(a)...
19. května 2020 v 20:13  

Bych nikdy nerekla, ze budu v necem s redaktorem Komarkem souhlasit. I kdyz, on spis souhlasi s temi, co na nedostacivost loutkoveho ministra upozorňovali davno. Ale ruku na srdce, anglicky, to on umí líp jak Alena.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.