Klára Šimáčková Laurenčíková: Čas karantény potvrdil dlouhodobé problémy v oblasti práv dítěte

neděle 31. května 2020 ·

Některé nemocnice brání vstupu rodičům na dětská oddělení. Bohužel to nejsou ojedinělé případy, ale systémový problém. „V České republice není situace ohledně naplňování práv dětí ve zdravotnických zařízeních historicky optimální. Čas karantény jen nastavil zrcadlo tomu, jaké dlouhodobé problémy v oblasti práv dětí obecně máme napříč zdravotnictvím, školstvím i sociální oblastí,“ řekla v rozhovoru pro iDNES předsedkyně Výboru pro práva dítěte Klára Šimáčková Laurenčíková.



Klára Laurenčíková (cosiv.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

V poslední době se v médiích objevovaly případy rodičů, které nemocniční personál odmítal vpustit za jejich dětmi, ačkoliv na to měli právo. Co na to říkáte? 

Je těžké toto komentovat paušálně. Je vždy potřeba rozumět konkrétním případům a tomu, jak daná situace probíhala. Právo na přítomnost zákonného zástupce nebo jiné blízké osoby mají všechny děti bez rozdílu ve všech typech zdravotnických zařízení. Je zákonnou povinností nemocnic toto právo naplňovat. Tam, kde kontakt rodičů a dětí svévolně znemožňují, dochází k protiprávnímu jednání. Právo na přítomnost zákonného zástupce definuje jak Zákon o zdravotních službách, tak Úmluva o lidských právech a biomedicíně.

Je diskuze o právech dětských pacientů dostatečná? 

Téma ochrany práv dětí ve zdravotnických zařízeních není na národní úrovni diskutováno dostatečně. Některé nemocnice se od pádu železné opony velmi otevřely, modernizovaly a snaží se zajišťovat kontakt dětí a rodičů co nejpružněji. Byly k tomu ochotné i během karantény. Jsou však zařízení, která jsou tradičně více uzavřená a právo dětí na přítomnost blízké osoby bez zjevně závažných a logických příčin nenaplňují. Častěji popisují důvody, proč zajetý režim měnit nelze, namísto snahy o dialog a třeba jen drobnou změnu. Děti ale mají základní potřeby všude stejné a praxe by se měla sjednotit. Dítě v Teplicích má stejnou potřebu podpory a bezpečí jako dítě v Praze či v Prachaticích. Stejně tak dítě z bohaté, či chudé rodiny.


Celý rozhovor naleznete zde

1 komentářů:

rváčkazvesela řekl(a)...
31. května 2020 v 23:41  

Paní Laurenčíková, co kdybyste si dala do hledáčku i povinnosti dětí?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.