Dánský pokus otevřít školy se povedl. Měsíc poté je nákaza dál na ústupu

neděle 17. května 2020 ·

Dánsko si právě odškrtlo měsíc od chvíle, kdy se do lavic vrátili žáci prvního stupně základních škol. Severská země otevřela školy jako první v Evropě. Byl to tehdy odvážný experiment, mnozí rodiče se netajili obavami. Teď to vypadá, že záměr se povedl. V Dánsku setrvale klesá počet nově nakažených, je nejnižší od letošního března. Kabinet premiérky Mette Frederiksenové konstatoval, že šíření koronaviru je pod kontrolou. Informuje iDNES.



Mette Frederiksen (wikipedia.org)
Podle lékařů jsou přitom školy jakousi pokusnou laboratoří, která naznačí, zda by mohla už odeznívající nákaza opět ožít. Současně je to pro společnost výrazný symbol, že život se vrací k normálu. Dánská zkušenost tedy vypadá nadějně.

„Pokládám za krajně nepravděpodobné, že bychom mohli zažít druhou vlnu epidemie,“ konstatoval vládní epidemiolog Kare Molbak. Od pondělí se proto vrátí do lavic i starší studenti, kromě toho se otevírají také dánská obchodní centra a restaurace. Podmínky jsou ale jiné než v předkoronavirové době. „Nikdo nemůže čekat, že restaurace či třídy budou vypadat jako dříve,“ říká i premiérka Frederiksenová. Ve školách je to patrné už u vchodu. Rýsují se tam značky s vyznačenými rozestupy, aby děti vstupovaly jednotlivě. Ve třídách smí být nanejvýš 15 žáků. Všichni si neustále myjí ruce, opakují to nejméně každé dvě hodiny, drží dvoumetrové rozestupy a učitelé studenty nabádají, aby se vzájemně nepošťuchovali a nedotýkali.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.