V Dánsku otevřou první stupeň ZŠ. Ostrá diskuse se podobá té v Česku: „Moje dítě není pokusný králík“

pátek 10. dubna 2020 ·

Jako první začnou s otevíráním škol, zavřených kvůli pandemii, v Dánsku. Po Velikonocích se děti vrátí do tříd prvního stupně základních škol a do školek. Druhý stupeň a střední školy se mají otevírat v květnu. Podobně jako v Česku provází ale vládní plán na znovuotevření škol ostrá diskuse. Tématem jsou skryté „promoření“ populace, rizika pro učitele i děti a jejich rodiny, riziko druhé vlny šíření nákazy…



Mette Frederiksen (wikipedia.org)
„Chápu, že někteří učitelé a rodiče se budou obávat nákazy. Proto musí být dospělí i děti v maximální možné míře venku. Pokud budou uvnitř škol, musí dodržovat větší odstupy. A musí tu být i větší hygiena. A pokud budou děti jen trochu nemocné, musí zůstat doma,“ řekla podle zpravodajského serveru Local dánská premiérka Mette Frederiksen.

Podle ní otevření prvního stupně umožní části rodičů opět začít v klidu pracovat.

„Promořování populace“? 

Epidemiolog Kåre Mølbak dodává, že další vývoj záleží na tom, aby lidé nadále dodržoval hygienická doporučení. „Musíme pečovat jeden o druhého. Jinak riskujeme, že se dostaneme do červených čísel,“ říká.

Mølbak odmítá, že by postupné otevírání škol a obchodů znamenalo přistoupení na strategii „promořování populace“.

Za riskantní považuje otevření škol profesor Kodaňské univerzity Allan Randrup Thomsen. „Nevíme, jak moc malých dětí je nakažených. Je možné, že epidemie začne ve druhé vlně,“ říká.

„Moje dítě není pokusný králík“ 

Server Local udělal anketu mezi cizinci žijícími v Dánsku a zjistil, že většina z nich je proti otevírání škol a vnímá toto vládní opatření jako velké riziko. 11 500 lidí podepsalo během prvního dne petici „Moje dítě není pokusný králík“.

„Přála bych si, aby tu byla jiná cesta, jak postupně nastartovat ekonomiku. Bohužel, ty děti budou vydány riziku, stejně jako jejich rodiny a učitelé", cituje Local americkou právničku Leilu Mae Wein 

IT manager, Američan Eric Leavitt říká, že on a jeho dánská manželka jsou tímto rozhodnutím velmi rozčíleni. „Máme obavy o učitele, kdybych byl v jejich kůži měl bych velký strach,“ dodává.

A obviňuje premiérku, že z dětí dělá „pokusné králíky“ a „laboratorní krysy“.


Citované texty naleznete zde a zde 
Otevírání škol v Dánsku se věnuje například také The New York Times nebo The Financial Times


- mik

1 komentářů:

Jana Maříková řekl(a)...
10. dubna 2020 v 12:20  

A to je dánské školství proti našemu v úplně jiní finanční i personální situaci.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.