Průzkumy výuky na dálku: Rodiny se obávají vyčerpání i ztráty motivace

sobota 18. dubna 2020 ·

V posledních dnech vzniklo hned několik průzkumů současné výuky žáků a studentů na dálku. Česká školní inspekce kontaktovala většinu škol a ptala se ředitelů, Univerzita Karlova, Masarykova univerzita a Akademie věd se zase dotazovaly rodičů, stejně tak sociolog Daniel Prokop a jeho tým. Online deník Aktuálně shrnuje nejzajímavější zjištění z průzkumů.



Podle rodičů tráví jejich děti zadaným samostudiem a souvisejícími úkoly v průměru necelé 3,5 hodiny denně. V intenzitě (samo)studia je ale poměrně velký rozptyl. Necelá desetina dětí podle rodičů tráví úkoly a studiem do hodiny denně, čtvrtina naopak pět a více hodin.

Děti, které s úkoly a studiem v distanční výuce tráví málo času, jsou mírně častěji na středních školách - může se jednat o učňovské školství s vyšším poměrem praktické výuky. V rámci druhých stupňů ZŠ a středních škol je mírně vyšší intenzita samostudia dětí z rodin s vyšším vzděláním….

Někteří rodiče také zmiňují, že nejsou plnohodnotnými učiteli. Poukazují na to, že nemají vědomosti a dovednosti, kterými disponují učitelé, ani jejich autoritu. Nevědí například, jak dítě motivovat či jak mu látku vysvětlit. V řadě případů si také uvědomují, že učivo neovládají a že je pro ně obtížné a časově náročné je z internetu a ostatních dostupných zdrojů nastudovat tak, aby ho byli schopni dítěti kvalitně předat…

Přes relativně dlouhý čas strávený studiem s dětmi je většina rodičů s postupem škol v distanční výuce velmi či poměrně spokojena. Za nespokojené (známky 0-3 na desetibodové škále) lze označit 13 procent rodičů a 27 procent oslovených rodičů má smíšení pocity (známky 4-6).


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.