Jana Pekařová: 4 rady, jak komunikovat s rodiči

sobota 18. dubna 2020 ·

„Kudy vedla cesta komunikace školy s rodiči na Základní škole Turnov, Skálova? Tok informací, kterým škola informuje rodiče o tom, co se ve škole děje, bylo nutné sjednotit. Hledali jsme také vhodné nástroje tak, aby se informace dostaly ke všem rodičům pro ně co nejpříjemnější cestou,“ píše na blogu SYPO učitelka Jana Pekařová.


Čím se tedy v naší škole řídíme?

Nezahlcujeme, ale informujeme o všem podstatném. Širší vedení školy komunikuje a plánuje, jaké informace rodičům posílat. Primární a individuální komunikace stojí samozřejmě na učitelích, avšak i z pohledu vedení školy je třeba s rodiči komunikovat. Ředitel školy posílá zprávy přes školní systém Edookit především z důvodu ujasnění některých záležitostí - např. na 2. stupni jsme rozplánovali zadávání učiva dle jednotlivých předmětů a bylo nutné o tom rodiče i žáky informovat. Ke komunikace využíváme i YouTube kanál, kdy ředitel školy natáčí krátká informační videa. Využíváme dostupné kanály. Zpočátku jsme řešili, jaký komunikační kanál vybrat, jak komunikaci nastavit. Informace řešíme systémem Edookit, na který jsou naši rodiče i žáci zvyklí. Zároveň necháváme na učitelích, jaké další cesty objeví a jak budou se žáky a rodiči komunikovat. Učitelé využívají kromě Edookitu Messenger, WhatsApp, Hangouts, postupně spějeme k častějšímu využívání platformy Google Meet. Součástí naší komunikace navenek je také školní web, kde v hlavním článku zveřejňujeme aktuální informace. Aby měla veřejnost přehled, co se ve škole děje, využíváme profil školy na sociální síti Facebook – facebook.cz/zsskalova.

Jsme otevření zpětné vazbě. Dáváme často a jasně najevo, že zpětná vazba je pro nás velmi důležitá. Učitelé hledají cesty, jak výuku na dálku vést, avšak cesta, která z pohledu učitele je v pořádku, nemusí být tou nejlepší z pohledu žáka. Proto zdůrazňujeme, že otevřená komunikace je důležitá, chceme, aby rodiče a žáci komunikovali a psali, co se daří, co se nedaří, co je potřeba změnit. Na základě získaných informací jsme schopni změnit směr, najít další možnosti a společnou shodu. 

Směřujeme společně k zodpovědnosti. Kdy jindy, pokud ne zrovna teď, zodpovědně přistupují všechny tři strany (škola - žáky - rodič) ke svým rolím? Snažíme se vysvětlit, že učitel i rodič jsou spoluzodpovědní za vytvoření podmínek pro učení svého dítěte, ale ne za samotné učení žáka. To už je žákova parketa...Vize školy se nám objevuje v téhle digitální době možná mnohem víc, než když žáci seděli v lavicích.



Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.