Petice: Za uzavření škol v školním roce 2019/2020

pondělí 6. dubna 2020 ·

My, níže podepsaní občané České republiky, prostřednictvím této petice žádáme pana ministra školství Roberta Plagu o uzavření škol do konce školního roku. Jak jistě víte, školy v ČR navštěvuje přes jeden milion žáků. Tito žáci se každé ráno a odpoledne přepravují z domovů do školy a velká část k tomu využívá MHD. Z důvodu velkého zaplnění autobusů v inkriminované časy je mezi lidmi v nich velmi malý rozestup a šíření nebezpečného viru je tak velmi snadné. Navíc MHD často využívají k přepravě i senioři, tedy skupina obyvatel, pro kterou je tento vir obvzláště nebezpečný. 



Další problém nastává ve školách, kam se sjedou žáci z celého okolí a v případě, že bude jen jeden z nich tímto virem nakažen, může se stát z celé školy jakési epicentrum viru, studenti si koronavir můžou "odnést" i domů a rázem se jedná o mnohem větší pásmo nakažených.

Nesmíme zapomínat ani na pedagogy, pro ty by bylo velmi obtížné připravit školu k opětovnému otevření a co se týče výuky, ta se stejně během jednoho měsíce nezvládne "dohnat."

Navrhujeme aby bylo ve studiu pokračováno stejným způsobem, jako nyní. Tedy distanční výukou, většina z učitelů už je s možnostmi výuky seznámena a v případě, že by věděla o tom, že se školy opět otevřou až v září, mohla by se na výuku i lépe připravit a udělat si jakýsi plán učiva pro nadcházející měsíce distančního vzdělávání.

A otázka roušek? Jedna věc je nařízení a druhá jeho uskutečnění. Bylo by nepochopitelné chtít po učitelích, aby nosili roušku, po osmi hodinách vyučování by bylo jejich tělo absolutně vysílené a bez kyslíku a stejně by je studenti v zadních řadách neslyšeli a nebo by jim nebylo rozumět. Stejným způsobem by to probíhalo i u dětí a byly by s tím zkrátka samé problémy.

Z výše uvedených důvodů žádáme o projednání návrhu věnujícímu se uzavření škol do konce školního roku 2019/2020.



Zdroj: Petice

6 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
6. dubna 2020 v 12:56  

Přimlouvám se za uzavření škol až do vánoc. Budeme jim pak říkat "generace C-19". Budou mít kompetence potřebné k přežití s rodinou v uzavřeném prostředí a nano-roušku vyseknou za 6 minut.

Ivo Mádr řekl(a)...
6. dubna 2020 v 13:17  

Tajný Učitel

Něco na tom bude. Myslím tím uzavření až k 30.6.2020. Dokáži si představit situaci, kdy nějaký "Tajný Učitel" nakažený koronavirem jen s lehkou "rýmičkou" a "kašlíčkem" po týdenním působení v budově školy nakazí hypoteticky nějaké žáky (mnozí z nás běžně učí denně 120-150 žáků, rouška vydrží částečně zadržovat viry maximálně 2 hodiny). To pak Tajného učitele někteří rodiče (v karanténě) umlátí čepicemi. Bude to bráno jako úmyslné šíření nákazy?

Unknown řekl(a)...
7. dubna 2020 v 10:40  

Když to tak čtu a vidím úroveň učení na dálku na škole kam dochází má dcera,tak pak nevím, proč by se mělo vůbec chodit do školy. Nepopírají učitelé sami sebe ?

rváčkazvesela řekl(a)...
7. dubna 2020 v 10:43  

Jak kteří...já říkala hned, že se dětem nebude chtít zpět:-) do školy.
Ono to všechno může dopadnout ještě honě jinak.

tyrjir řekl(a)...
7. dubna 2020 v 23:57  

KOLIKERY ŠVESTKY JEŠTĚ NAPOČÍTÁ TAHLE VLÁDA A SNĚMOVNA?

Höschl: Koronavir porazí imunita a přirozené očkování, lidi tleskají zákazům, je to komunismus jako vyšitý

Ředitel Národního ústavu duševního zdraví a profesor Cyril Höschl míní, že bychom měli izolovat ohroženou populaci a rozvolnit restriktivní opatření vlády. Stálo by to zlomek nákladů. Klíčová je role imunity a přirozeného „očkování“, které získají lidé, kteří nemoc covid-19 prodělají. Varuje ale před slepým přijímáním restriktivních opatření. To by mohlo vést i k nástupu totality...

„Každý měsíc u nás v průměru umírá tři a půl tisíce lidí na 65 let a vezměte si, že na koronavirus za březen umřelo 31 lidí,“ říká s tím, že zdravotnictví by nemělo zapomínat na běžná onemocnění a problémy, které v době koronaviru nevymizely.

Vládu ale za přijatá opatření nekritizuje, protože podle něj měla na výběr jen ze dvou špatných variant. „Po bitvě je každý generál a ví, co ta vláda měla udělat a neměla, ale nikomu bych nepřál být na jejich místě, když musela dělat ta rozhodnutí, řešit ta dilemata...

„Je otázka, zda při boji s virem je nutné zničit malé živnostníky v oblasti služeb, nechat zkrachovat hospody, krámky, pekaře a mnoho dalších. Ty výhledy jsou ekonomicky poměrně katastrofické, tady měla proběhnout selektivita těch opatření. Měla se primárně chránit a izolovat ta nejohroženější skupina lidí,“ dodal Höschl, že jinak měly zůstat otevřené obchody, sportoviště a podobně...

Rizikem je podle Höschla také možnost, že současná vláda najde v těch opatřeních zalíbení. „Ono to může připomínat dokonce návrat do totality, zákazy cestování, sledování obyvatel a jejich pohybu. Vždycky se objeví nějaký vnější nepřítel, který vyvolává strach, plus se objeví postava vůdce, někoho, kdo jak kdyby umí tu situaci řešit a chránit tu společnost. Tahle třaskavá směs pak vede k nástupu autoritativního vůdce,“ vysvětluje a přidává extrémní příklad Hitlera v nacistickém Německu...

Už jsou tady náznaky té geniality průměrnosti, že lidé tleskají těm opatřením a vítají je. „Alespoň ty zbohatlíci nebudou jezdit do té Itálie a budou sedět doma jako já, protože jsem neuměl kváknout,“ představil myšlení některých lidí Höschl. „Je na místě být ostražitý a kritický, aby nástup toho autoritářského systému nepřišel,“ dodal.

https://www.reflex.cz/clanek/prostor-x/100635/hoschl-koronavir-porazi-imunita-a-prirozene-ockovani-lidi-tleskaji-zakazum-je-to-komunismus-jako-vysity.html

SOUHLASÍM. VÍ TO PREMIÉR, LÉKAŘ PRYMULA I "PREZIDENT V ČERVENÉM PULÓVRU". NECHCE TO PODLE MNE VĚDĚT ČSSD, PRO KTEROU JE MOŽNÁ NOUZOVÝ STAV JAKÉSI STÉBLO, KTERÉHO SE JAKO TONOUCÍ CHYTÁ. NECHTĚJÍ TO ZATÍM VĚDĚT DALŠÍ POPULISTI Z PARLAMENTU.

PODLE MNE JE MOŽNÉ, ŽE TAHLE ROZPOLCENÁ VLÁDA A SNĚMOVNA DO PŘÍŠTÍHO PODZIMU NEVYDRŽÍ A PŘÍŠTÍ VOLBY BUDOU MOŽNÁ UŽ NA JAŘE 2021. ČEKÁ NÁS, MYSLÍM, PĚKNÝ "MAZEC". VYPUKNE TO V PLNÉ SÍLE PODLE MNE V ZÁŘÍ, NEJPOZDĚJI PO KRAJSKÝCH VOLBÁCH.

"Bouřky čistí vzduch", říkávala moje babička. Doufám, že bude dobře vyčištěn i v MŠMT ČR. Možná i tahle petice tomu přispěje tím, že poukazuje na některé nedostatky v českém školství. Podepisovat ji nebudu. Beru to vše jako branné cvičení a respektuji názor odborníků a rozhodnutí vlády a parlamentu.

http://www.ceskaskola.cz/2020/04/petice-za-uzavreni-skol-v-skolnim-roce.html

J.Týř

Unknown řekl(a)...
8. dubna 2020 v 18:26  

Dvakrát jsem se petici pokusila podepsat, ale nepřišel mi ověřovací odkaz, ani do koše, ani do spamu. Takových lidí je určitě víc. To, co vychází v petici, je mnohem nižší číslo.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.