Online doučování už není hudbou budoucnosti. Seznamte se s TALENTIFY.ME

pátek 24. dubna 2020 ·

Tempo klasické výuky je rychlé a nároky na studenty jsou rok od roku větší, doučování se proto stává potřebným doplňkem běžného vzdělávacího systému. Seznamte se s novou platformou Talentify.me, která nabízí pomoc s doučováním všem dětem napříč sociálními vrstvami. Jednoduše a nyní navíc online.




Platforma Talentify.me podporuje peer to peer vzdělávání – tedy společné, vzájemné učení vrstevníků. Talentify.me motivuje registrované členy, aby doučování nabízeli zdarma nebo za minimální částky. Důležitá je přitom vzájemnost, kdy se mezi sebou děti učí, co potřebují, a jiným radí s tím, co samy ovládají. Talentify.me tak nedělá z dětí pouhé příjemce pomoci, ale aktivně je vede k tomu, aby samy hledaly své přednosti a nabídly je okolí. U žáků a studentů, kteří aktivně nabízí doučování, se upevňují cenné sociální dovednosti a smysl pro zodpovědnost.  

Talentify.me se zrodila v Rakousku v roce 2015 a její českou verzi v uplynulých týdnech zprovoznila Nadace Albatros, která podporuje vzdělávání dětí a mladých lidí se sociálním znevýhodněním. „Jsem moc ráda, že po dlouholetém úspěšném fungování v Rakousku zahajuje Talentify.me činnost i v České republice. Aplikace spojuje děti z různého prostředí, obohacuje je, zvyšuje jejich odpovědnost, sebevědomí a dovednosti,” vysvětluje Silke Horáková, spolumajitelka nakladatelského domu Albatros Media a předsedkyně správní rady Nadace Albatros. V Rakousku využívá Talentify.me pro společné učení pravidelně více než 9000 školáků ve věku mezi devíti a devatenácti lety. Klíčová je při tom přímá spolupráce se školami, v Rakousku jich je momentálně zapojeno na 500.

Vzhledem k tomu, že se spuštění časově setkalo s nástupem koronavirové krize, bylo Talentify.me – běžně postavené na skutečných setkáních – obohaceno o nástroje pro výuku online. Nyní tak tato sociální síť umožňuje sdílet cenné rady a tipy, nabízí workshopy i další různorodé výhody, a to vše z bezpečí domova. A nejen to. Cílem Talentify.me je, aby se k doučování dostaly i děti, které na klasické doučovací hodiny nedosáhnou. Ať už ze sociálních, nebo čistě finančních důvodů. Do budoucna bude Talentify.me navíc otevřena i zaměstnavatelům, kteří zde budou mít možnost nabízet pracovní stáže nebo si vybírat aktivní mladé lidi do svých týmů.

Doučování v době korony 

S přihlédnutím k aktuálním podmínkám ve vyučování se platforma momentálně zaměřuje především na nejpotřebnější skupiny dětí, které kvůli nevyhovujícímu sociálně-ekonomickému zázemí ztrácí oproti ostatním ještě více než za normálních okolností. „Mnohé děti neměly kvůli sociálnímu vyloučení a/nebo finanční situaci v rodině adekvátní podmínky na domácí přípravu a vzdělávání ani v běžném režimu. S krizovou situací se to všechno umocnilo,“ popisuje Jitka Votavová z organizace ROMEA, na kterou se v této souvislosti obrací romští studenti středních a vysokých škol s potřebou doučování nebo jiné pomoci.

Na situaci vývojáři platformy zareagovali také snazší registrací. Talentify.me věnuje zvláštní pozornost ověřování pravé identity uživatelů pomocí potvrzení školy, na které žáci studují. Nyní je však do Talentify.me díky snazší registraci umožněn vstup dobrovolníků z řad vysokoškolských studentů, současných či bývalých pedagogů či dospělých z jiných oborů. Ti sice nemohou aktivně kontaktovat registrované uživatele, mohou však nabízet svou pomoc.

Talentify.me myslí i na školáky, kteří se sami z různých důvodů registrovat nemohou. Pokud jim někdo ze známých, nebo například sociální pracovník, chce pomoci s vyhledáním doučování, může se zaregistrovat za ně. Pracovníci stojící za Talentify.me pak osobně pomohou s hledáním vhodného dobrovolníka. 

„V online (vzdělávacích) platformách, které propojují sociální prostředí, vidím přínos po vzdělávací i po sociální stránce. Myslím, že mnohé rodiny by tento způsob doučování velmi uvítaly nejen v této době, ale i do budoucna,“ říká Zuzana Ramajzlová z organizace Člověk v tísni v návaznosti na šetření mezi sociálně znevýhodněnými rodinami a následné doporučení školám pro distanční výuku.

Talentify.me není krátkodobý projekt hasicí aktuální situaci. Z celé své podstaty je zaměřen na dlouhodobou spolupráci se školáky, jejich rodiči, školami a do budoucna i s potenciálními zaměstnavateli. Aktuálně se nicméně soustředí především na pomoc nejpotřebnějším, která bude po otevření škol ještě důležitější než nyní. 


Další informace naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.