Na dětské domovy se úplně zapomnělo, říká filantrop. Přibývá v nich útěků i agrese

neděle 12. dubna 2020 ·

Tomáš Slavata je filantrop, který dlouhodobě podporuje dětské domovy napříč republikou. Když vypukla koronavirová epidemie, mnohé dětské domovy mu psaly, že na ně všichni zapomněli. Personál nemá dostatek ochranných prostředků a přibývá i útěkářů, kteří nezvládali karanténu na pár metrech čtverečních. Reportáž přináší online deník Aktuálně.



Tomáš Slavata (facebook.com)
"Stát si zřejmě neuvědomil, že se v dětských domovech může jednat o podobnou časovanou bombu jako v domovech pro seniory. Všichni víme, že děti nejsou riziková skupina. Ale personál ano, jsou to nejčastěji lidé starší 50 let a ti nejsou v karanténě, odcházejí ven za svými rodinami a zase se vrací. Ve všech dětských domovech mají už nyní problém s nedostatkem lidí, protože část zůstala se svými dětmi doma. A kdo nahradí ty další, kdyby onemocněli?" ptá se Tomáš Slavata.

Ve středu 25. března proto zahájil velkou logistickou akci, kdy ze své zahrady na okraji Prahy dokázal za pomoci nejrůznějších spojek a dobrovolníků ve všech českých krajích rozvézt dezinfekci na ruce a další pomoc po více než stovce dětských domovů...  O týden později Slavatův tým akci zopakoval, tentokrát se týkala 130 domovů i výchovných ústavů či azylových domů a jeho tým najezdil přes 14 tisíc kilometrů.

Poté si jeho akcí všimly některé kraje a začaly reagovat. "Přišlo mi, jako kdyby tyto ústavy pro ně předtím neexistovaly. Kdybych se v tomto prostředí tolik let nepohyboval, tak by se k nim brzká pomoc nedostala. Nezareagovaly ani velké nadace a velké neziskovky, které vybírají na pomoc spoustu peněz. Nebyly jim schopné uvolnit nějaké finance. Když jsme to rozjeli, začali se k nám i oni připojovat, což je super. Ale nejdříve jsme to museli rozjet," líčí filantrop.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.