Ministr zdravotnictví: Školy by se do konce školního roku měly otevřít

sobota 11. dubna 2020 ·

„Z pohledu resortu zdravotnictví si myslím, že školy by se ještě do konce řádného školního roku otevřít měly. Ministr školství Plaga hovořil o tom, že by se žáci mohli do lavic vrátit ve druhé polovině května. Zaznamenal jsem i petice, v nichž proti otevření škol někteří rodiče protestují. Chápu jejich obavy z nákazy, avšak z epidemiologického pohledu by riziko jejího šíření mělo být ke konci května už jen velmi malé. Záleží na názoru ministerstva školství, primárně je to v jeho kompetenci,“ říká ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v rozhovoru pro Lidové noviny.



Adam Vojtěch (mzcr.cz)
Vojtěch pokračuje: 

Obecně platí, že další postup rozvolňování restrikcí se zásadně opře o klíčovou studii, která nám ukáže reálnou promořenost nemocí covid-19 v rámci populace. Její provedení se má odehrát na třech vzorcích skupin lidí – v Praze, na Olomoucku a v Jihomoravském kraji. V populaci se vyskytují lidé, kteří nemoc prodělávají a přitom nemají příznaky, a právě díky studii chceme zjistit, kolik přibližně takových jedinců v zemi je. Potřebujeme vědět, kolik je v České republice reálně nakažených a na základě toho pak omezení rozvolňovat.

Závěry studie mají být k dispozici do konce dubna či případně na začátku května. Nakonec to vypadá, že testovaných bude poměrně hodně, bavíme se možná až o několika desítkách tisíc lidí. Pro nás jde o velmi důležitou, klíčovou studii.


Celý rozhovor naleznete v Lidových novinách 
Vybrané pasáže naleznete zde a zde

16 komentářů:

Unknown řekl(a)...
11. dubna 2020 v 13:46  

reditele skol pocitaji s nastupem v zari a tak se nepripravuji na navrat deti v kvetnu. na zacatku kvetna budou plne zpravy, ze skoly nemaji rousky a dezinfekce. lidi se budou zas obvinovat, plaga bude ukazovat na vojtecha ten na hamacka a jágr babiš bude blekotat ukrajinskou slovenčinou. reporteri se budou ptat reditelu, dal vam neco stat? nedal. Meli jste moznost nakupovat ochrane pomucky? nemeli.

Jana Maříková řekl(a)...
11. dubna 2020 v 15:12  

Ach jo, pořád nemají roušky a ochranné pomůcky ani pro zdravotníky a on žene děti do škol....

Silvie A. řekl(a)...
11. dubna 2020 v 15:41  

Ulice jsou plné kouřících dobytků bez roušek, policajti jsou někde zalezlí. Nějaké roušky pro školáky za měsíc jsou irelevantní - dospěláci se dokážou promořit sami.

mirek vaněk řekl(a)...
11. dubna 2020 v 16:20  

Zase možná blábolení do médií bez opory ve faktech. Buďto je epidemie zažehnána už teď, a pak nemá smysl protahovat nouzový stav a mnistr zdravotnictví má pravdu, nebo není a pak do 14 dnů můžeme očekávat druhý rozjezd epidemie. V hobby marketech se nám to zase hezky namnožilo a zbytek virů si někteří povyměňují při sportovních hrátkách na velikonoce. Zbytek dubna rozhodne.

Eva Adamová řekl(a)...
11. dubna 2020 v 18:21  

Chlapci by se měli především domluvit, kdo rozhodne o nástupu dětí do škol.

Vojtěch říká:"Záleží na názoru ministerstva školství, primárně je to v jeho kompetenci."

Plaga ovšem před několika dny v Otázkách václava Moravce řekl, že o tom on rozhodovat nebude.

Nějak si ten horký brambor mezi sebou začínají přehazovat a já se jim ani nedivím, rozhodnutí o masovém nástupu milionu a půl dětí do škol totiž může být v případě znovurozjetí epidemie politická sebevražda. A v případě úmrtí dětí by to znamenalo i nepěkný zápis do historických análů.

Lexxa řekl(a)...
11. dubna 2020 v 20:44  

Ano. Horký brambor lítá sem a tam a Plaga čeká na rozhodnutí MZ. Nechtěl by být v jeho kůži. Je docela možné, že děti jsou superpřenašeči a tím vyřadí docela podstatnou část učitelského stavu. Pokud neudělají testování dětí, tak do školy nejdu.

rváčkazvesela řekl(a)...
11. dubna 2020 v 20:49  

Proč?

rváčkazvesela řekl(a)...
11. dubna 2020 v 20:56  

...jako proč se mají otevřít školy?
Aby měly děti sociální kontakt?
Vždyť ať se setkávají v domácnostech rodičů - malé skupinky, jak velí politici - ať si to zkusí nanečisto - jak budou dodržovat roušky a dva metry...rodiče uvidí, jak jim to půjde...
Je to NEREÁLNÉ - dítě potřebuje menší vzdálenost ke sdílení čehokoliv!! Nebude se ovládat , mimochodem neovládají se ani dospělí.
Pravý důvod: Školy se mají otevřít, aby šlapala ekonomika. že u toho padesát procent starých zemře je jedno, aspoň se nebudou muset vyplácet důchody. Také sluníčkářským tendencím ve školách už nebudeme zavazet....

rváčkazvesela řekl(a)...
11. dubna 2020 v 21:01  

Dřív ekonomika šlapala i když do práce chodil jen muž(dnes to může být i žena)
....jenže to hdp by dost nerostlo!!! Nejezdili bychom na Bali, nekupovali druhý či třetí automobil do domácnosti, neměli bychom, novou sušičku prádla
…..a nebudeme mít babičku - ale to nevadí, hlavně že se budeme mít dobře!!
Teď se ukazuje o co naší "civilizaci" jde. Jestli tam nechám ty uvozovky, budu vědět tak v srpnu:-)

Lexxa řekl(a)...
12. dubna 2020 v 8:02  

@rváčkazvesela
Také sluníčkářským tendencím ve školách už nebudeme zavazet....

Tomu se říká udeřit hlavičku na hřebíček.

Michal Komárek řekl(a)...
12. dubna 2020 v 8:27  

rváčkazvesela, Lexxa

To už je na hraně konspiračních teorií a obvinění politiků ze závažného trestného činu... Tak prosím o větší míru věcnosti, byť rozhořčení zcela chápu. Děkuji!

Jana Karvaiová řekl(a)...
12. dubna 2020 v 8:38  

Proboha lidi, co blbnete všichni.
Lidi jsou přizpůsobivý druh, včetně dětí. Oni to vydrží i dlouhodobě. Musí. Protože netrpí. To je jen sociální konstrukt - to jejich "trpění". Žijí v pohodlí domova, v teple, mají jídlo, své hračky , svou rodinu. Komunikují přes PC apod. V dobách minulých žili lidé i na samotách sotva se stýkali a přežili.
Už přestaňte blbnou a konečně nechte zažít i děti určité nepohodlí. Protože to potřebují jak sůl. A styďte se! jsou lidi,co přežili koncentráky a žili dalších x let. ano měli traumata, ale z těch zvěrstev okolo.Ne z uzavření.

Petr Portwyn řekl(a)...
12. dubna 2020 v 10:31  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Petr Portwyn řekl(a)...
12. dubna 2020 v 10:32  

Paní Karvaiová
Hlavně dřív hrozně děti trpěly tím, že chodí do stresující školy, že musí vstávat... a teď chudinky trpí tím, že do té zlé, ošklivé, stresující školy nechodí.

poste.restante řekl(a)...
12. dubna 2020 v 15:55  

Tak já nevím, ale jako dítě jsem četl, tuším, v Ohníčku o dětech v Austrálii, které si ráno zapnou vysílačku a jsou "ve škole".

Souhlasím s kolegyní Karvaiovou. Lidé žili a přežili v nesrovnatelně horších podmínkách, nežli je měsíc bez školní docházky.
Zdá se, že nejvíc ze všeho "hrabe" spíše různým "expertům na školství". To ale vlastně není nic nového.

Ivo řekl(a)...
13. dubna 2020 v 6:15  

Pane Komárku, pan učitel s nickem Lexxa má pravdu.

Pokud to bude tak, jak píše, myslím že do školy nenastoupí víc učitelů (třetina je důchodců) nemluvě o rizikových skupinách diabetiků, kardiaků a astmatiků a to i mezi dospívající mládeží. Pokud chcete mít z Česka druhou Lombardii, prosím...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.