Jakub Lhota: Výuka v době výluky na středních školách. (Žáci by ocenili více online videokonferencí)

pátek 10. dubna 2020 ·

„Dnes se podíváme na výsledky průzkumů ohledně vyučovaní v době výluky na SŠ. Náš výzkum čerpal ze tří zdrojů: 1. anketa Unicef – zaměřená na situaci v rodinách 2. anketa Královehradeckého kraje – dívající se na situaci z pohledu škol 3. anketa Smíchovské SPŠ pro Prahu a Středočeský kraj – zaměřená na to, jak studenti zvládají online výuku,“ píše Lukáš Lhota na webu Učíme online.



Jako první se podíváme na výsledky online ankety SSPŠ pro Prahu a Středočeský kraj. Většina studentů námi dotazovaných 76 škol se shodla na faktu, že učivo, které dostávají, odpovídá látce, kterou by probírali ve škole, a též se shodli na faktu, že většina úkolů, které dostanou, jim zabere více času než ve škole. Je to způsobeno tím, že ve škole jim látku někdo vysvětlí a následně na ní mohou pracovat. Ale kvůli malé ochotě některých pedagogů je studentům látka pouze zasílána se slovy „toto se naučte a vypracujte tato cvičení“, což vede k nespokojenosti studentů, kteří se právě v našem dotazníku až na jednoho shodli, že by ocenili více vyučování v podobě online videokonferencí, kde by jim byla určená látka pedagogy lépe vysvětlena.

Tyto videokonference by měly dle slov dotazovaných studentů zkrátit čas potřebný k pochopení látky. Studenti by měli následně více času k procvičování určené látky, a tím pádem i více času nebýt u počítače. Tímto článkem se nechceme dotknout pedagogů, jen poukazujeme na to, že každý pedagog není ochoten vystoupit ze své komfortní zóny a učit se novým věcem. Známe pedagogy v důchodovém věku, kteří svou komfortní zónu dokázali opustit a patří dnes k pedagogům, které většina studentů v této době uvítá.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.