Anketa České školy: Mají se školy v květnu otevřít? Odpovídá ředitel základní školy Jan Korda

úterý 7. dubna 2020 ·

Česká škola oslovila ředitele škol, učitele i odborníky se dvěma jednoduchými otázkami: 1) Souhlasíte s plánem na znovuotevření škol v půli května? (Samozřejmě za příznivých epidemiologických podmínek, s nimiž počítá vláda…) 2) Co si myslíte o možnosti dodržet ve školách hygienická opatření, o nichž se diskutuje - roušky, odstupy… Odpovídá ředitel základní školy Jan Korda.



Jan Korda (zs-ln.cz)
Jan Korda: Čím dřív se školy otevřou, tím lépe 

1) Souhlasíte s plánem na znovuotevření škol v půli května? (Samozřejmě za příznivých epidemiologických podmínek, s nimiž počítá vláda...) 

Čím dříve, tím lépe. Některé děti potřebují z důvodu svého zázemí i případného handicapu pomoc se vzděláváním co nejrychleji!

2) Co si myslíte o možnosti dodržet ve školách hygienická opatření, o nichž se diskutuje - roušky, odstupy... 

Hygiena ve škole je a byla vždy důležitá. Nemá ale smysl vymýšlet nesmyslná opatření (roušky všem a odstupy). Stačilo by dodržovat hygienická pravidla jako pravidelné a správné mytí rukou, kýchání a kašlání do rukávů. Roušky leda nastydlým kýchajícím a kašlajícím dětem. Důležité ale je, aby rodiče neposílali nemocné děti do školy! Využijme této situace k tomu, aby se společnost naučila chránit své zdraví, ale i zdraví druhých!

13 komentářů:

Jana Maříková řekl(a)...
7. dubna 2020 v 14:16  

Výborně, pane řediteli. Příspěvek školství ke koronaviru coby důchodové reformě. Mám 10 let zdravotnického vzdělání. Školy jsou ideálním semeništěm jakékoli infekce a epidemie. Rovnou můžete říct, že se starších členů svého sboru chcete elegantně zbavit a nemusíte ani mluvit o ekonomice.

Michal Komárek řekl(a)...
7. dubna 2020 v 14:20  

Paní Maříková, je jasné, že je to nadsázka. Ale v daném kontextu nepřijatelná. Nemám samozřejmě vůbec nic proti tomu, že máte radikálně jiný názor než pan Korda, ale zkuste se vyjadřovat v rámci pravidel slušné diskuse. Děkuji!

Jana Maříková řekl(a)...
7. dubna 2020 v 14:24  

K základní neznalosti pravidel šíření epidemie se nic jiného než sarkasmus použít nedá. Nicméně se omlouvám. Ale při daleko nižším počtu JIPek než má Německo, dokonce menším než má Itálie, bychom se do tohoto bodu nutně brzy dostali. Uč, babo/dědku a až budeš potřebovat dýchací přístroj, máš smůlu.

Pavel Doležel řekl(a)...
7. dubna 2020 v 14:37  

Pane Komárku, mohl byste mi vysvětlit, která pravidla slušné diskuse paní Maříková porušila? Vulgarity tam nejsou, v zásadě ani kritika, jen trochu sarkasmu. To už se nesmí v bláznivém sluníčkovém světě ani tohle?


Pokud se školy otevřou v květnu, tak si mohou tisíce důchodců rovnou nechat vytisknout parte.

Michal Komárek řekl(a)...
7. dubna 2020 v 15:18  

Pane Doležele, opakovaně jsme zjistili, že máme výrazně jiný práh citlivosti vůči tomu, co chápeme jako urážku nebo nevhodný arogantní neslušný... vstup do diskuse. Nebudu se Vám to tedy opětovně pokoušet vysvětlovat.

Snažte se, prosím respektovat pravidla slušné věcné diskuse. Děkuji!

Jana Maříková řekl(a)...
7. dubna 2020 v 15:42  

Ono se vám to snadno řekne, pane Komárku, že jsem nezdvořilá. Ale s takovou hloupostí, jako že na obranu proti viru, který zabíjí po tisících a přenáší se kapénkově - převážně, dotyková infekčnost je daleko nižší - jsem se už dlouho nesetkala. Stačí si mýt ruce - tak určitě. Myslím, že hloupost nezasluhuje ochranu. A při tom materiálu, který je na MŠMT, není vyloučeno, že budou podobného názoru - šíří se to vzduchem, tak na co maska....

rváčkazvesela řekl(a)...
7. dubna 2020 v 17:16  

Paní Maříková, ve všem Vás chápu. Je nás hodně, co sdílíme podobné názory.
Nicméně volili jsme ? Volil. Koho? Toho, kdo to tu teď organizuje. A slovo organizuje myslím ve smyslu organizuje pionýrský tábor( se omlouvám:-)
A je demokracie? Je. Já chápu demokracii i tak, že nesu odpovědnost primárně sama za sebe. Dělám vše pro to, abych byla zdravá a tím se mohla též starat o své blízké. Že někdo někde hloupě rozhoduje - neumím posoudit. Neznám podrobně kontext jeho rozhodování. Na "ty nahoře" můžeme nadávat doalelujá, nicméně tím nic nevyřešíme.
No a když už jsme u toho konkrétna, co nám brání v této situaci odejít do předčasného důchodu? To nám ty peníze stojí za to riziko?
Každý má svou hlavu - a to je super. Mě tato doba vyhovuje čím dál víc!!

Ivo Mádr řekl(a)...
7. dubna 2020 v 18:46  

Názor pana ředitele přímo odporuje současným nařízením. Nad takovými názory(naštěstí nejsou časté) rozumný člověk jen kroutí hlavou. Proč asi ti Němci, Rakušané, Francouzi, Rakušané začínají zavádět povinně roušky? Na to už pan ředitel asi nedokáže odpovědět. Bude i nadále kašlat do rukávu. I Boris Johnson takto přemýšlel.

Jana Karvaiová řekl(a)...
7. dubna 2020 v 18:56  

Pan Korda nechápe, že právě děti s hendikepem jsou jedna z nejohroženějších skupin. To asi nemsyll vážně. Jinak, máme celostátní poradnu pro rodiče žáků s SVP, kam se mohou rodiče přihlásit a je jim pomoženo.

Nicka Pytlik řekl(a)...
7. dubna 2020 v 19:24  

Důležité ale je, aby rodiče neposílali nemocné děti do školy!

Aha!
Dítě zasoplené až za ušima, spálový bacil, horečky i osmatřicet, průjem v celé rodině...
jen drobný výčet reality všedního dne.
Jak se asi tak i zdatnému řediteli školy podaří přimět rodiče k tomu, aby se chovali zodpovědně?

Jana Maříková řekl(a)...
7. dubna 2020 v 20:39  

ad rváčka - Za mě rozhodnuto - mě v květnu do Prahy, narvané MHD a třídy, ve které jsem ještě na podzim naměřila za teplého dne 38 stupňů, nikdo nedostane. Ani kdyby mi tam postavili plexisklovou kukaň s klimatizací.

Petr Portwyn řekl(a)...
7. dubna 2020 v 20:42  

Pytlíkům
Nepodaří, ale bude před úřady za vzorného pionýra.
A kolik lidí ze sboru umře, už není jeho problém.

Ivo Mádr řekl(a)...
7. dubna 2020 v 21:33  

Přemýšlím jestli je to z jeho hlavy nebo je to názor zřizovatele.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.