Virové prázdniny. Víc než 1,7 milionu žáků a studentů zůstává doma

středa 11. března 2020 ·

Uzavření škol bezprostředně dopadá na 1,7 milionu žáků a studentů. Ovlivní ale i jejich rodiče, desítky tisíc učitelů a provoz firem i dalších zaměstnavatelů. „Uzavíráme základní i uměleckou školu. Stejně tak zavíráme družinu a školní jídelnu. Nic jiného nám ani nezbývá. Sezval jsem na zítřek učitele, abychom se poradili, jak dál,“ řekl Lidovým novinám Pravoslav Němeček, ředitel jedné z českobudějovických škol. Výuka se o vynucených prázdninách uskuteční převážně prostřednictvím internetu.




Na virtuální komunikaci sázejí i střední školy. „Jako čtyřleté gymnázium nekomunikujeme ohledně látky s rodiči, ale přímo se studenty. Dostanou instrukce, aby byli v kontaktu přes e-mail s učiteli. Ti si stanoví, zda budou úkoly zadávat přes e-mail, Facebook nebo sdílený disk,“ řekla Jitka Kmentová, šéfka pražského Gymnázia Na Zatlance, které navštěvuje 480 studentů. Jeho profesorský sbor zůstane do konce týdne doma. „Pak se domluvíme, jak budeme pokračovat,“ doplnila Kmentová. 

Opatření zřejmě nejvíce postihne rodiče, kteří budou muset s dětmi zůstat doma, případně jim zajistit hlídání. Pokud půjde o ratolesti do deseti let, mohou žádat o ošetřovné ve výši 60 procent základu příjmu. Potvrzení jim ale nevystaví lékař, nýbrž přímo škola.

„Zaznamenali jsme výrazný nárůst ve všech oblastech, kdy rodiče volají a hledají někoho na hlídání dětí,“ potvrdil Petr Šigut, zakladatel serveru Hlídačky.cz. Dodal, že ještě přednedávnem rodiče většinou sháněli chůvy, které děti zároveň učily buď cizí jazyk, nebo hru na hudební nástroj. Nyní však poptávají hlídání bez jakýchkoli doplňků.


Celý text naleznete v Lidových novinách

2 komentářů:

Q. E. D. řekl(a)...
12. března 2020 v 13:21  

Nejsou to prázdniny, nešiřte bludy.

Silvie A. řekl(a)...
12. března 2020 v 13:39  

Jeden právník onehdy na škole přednášel, že se žákům nesmí dávat domácí úkoly. To pořád platí?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.