"S nákazou počítám, škola je na nás pyšná." Medici nastupují pomáhat do nemocnic

středa 18. března 2020 ·

V minulém týdnu začal Spolek mediků Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci koordinovat dobrovolníky z řad studentů, kteří by mohli v nemocnicích doplnit nedostačující personál. Nyní už se zapojilo na dvě stovky mediků a první z nich nastupují pomáhat do nemocnic. „Vedení nám píše, že je na nás pyšné, a já z toho mám dobrý pocit, že ta škola skutečně k něčemu je,“ říká studentka medicíny. Informuje on-line deník Aktuálně.



Spolek mediků olomoucké lékařské fakulty začal fungovat jako spojka mezi univerzitou a místní fakultní nemocnicí. "Evidujeme seznamy studentů podle ročníku studia a také žádosti zdravotnických zařízení o personální pomoc. Na základě požadavků zdravotnických zařízení pak přidělujeme dobrovolníky do nemocnic," vysvětluje pětadvacetiletý student medicíny Marek Zálešák.

I dobrovolnice Hedvika Adamová počítá s tím, že bude v nemocnici ulehčovat hlavně tam, kde to bude potřeba. "Předpokládám, že budu dělat především administrativu, jako psaní příjmů a propouštěcích zpráv a dokumentace, a ošetřovatelskou práci typu odběry krve. Ale možná taky umývání podlahy, uvidíme," směje se studentka.

Účast berou dobrovolníci jako samozřejmou. "Cítím to jako morální povinnost. Mimo to je to těžká škola života a myslím, že takové situace naučí člověka víc než roky ve škole," myslí si Hedvika Adamová, která bude pomáhat ve Fakultní nemocnici Olomouc. Se zapojením prý neváhala ani chvilku a v rozhodnutí ji prý podporuje celá rodina.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.