Poslanci schválili odklad maturit. Mají být tři týdny po otevření škol

středa 25. března 2020 ·

Změnu pravidel pro školy schválili poslanci. Jednotné přijímací zkoušky na střední školy budou nejdříve 14 dní po návratu studentů do škol, v případě maturit to pak budou tři týdny. Kdyby se do 1. června žáci a studenti do škol nevrátili, nekonaly by se maturity vůbec. Studentům by se pak maturitní známka vypočítala jako průměr z posledních tří vysvědčení. Informuje iDNES.



Tedy z poloviny a konce třetího ročníku a z poloviny čtvrtého ročníku. Kdyby student s takto vypočítanou průměrnou známkou nebyl spokojen, mohl by využít podzimní opakovaný termín.


Celý text naleznete zde

7 komentářů:

Jakub Žytek řekl(a)...
25. března 2020 v 8:23  

Zásadní nejasností, alespoň pro mě, zůstává konec klasifikace 4. ročníku, resp. jeho uzavření – k jakému datu to provést? Má se s tím čekat až do června a předpokládá se, že maturanti snad budou ještě po návratu do školy psát nějaké závěrečné práce pro „doklasifikaci“?

V současné situaci, kdy není jisté, zda a kdy se školy otevřou, by bylo dle mého soudu pro všechny účastníky školního provozu mnohem jednodušší, pokud bychom mohli – jakkoliv – uzavřít 4. ročníky ke konci dubna podle původního plánu. Pak bychom jen vyčkali, zda tedy maturity budou, anebo budou rozdány. (Mluvím ovšem jen o gymnáziích, kde nejsou praktické zkoušky.) Maturanti by získali jistotu, že se odteď můžou soustředit už jen na maturitní předměty (které se jim stejně pak většinou budou hodit pro VŠ, až tam jednou začne výuka a oni se tam nějakým způsobem dostanou).

Vyhodnocení přijímaček CERMATem dle návrhu školského výboru vítám.

laimes řekl(a)...
25. března 2020 v 9:43  

maturity už konečně a navždy zrušit

krtek řekl(a)...
25. března 2020 v 12:28  

Tak ještě sem připíšu otázky, které rychlokvašený zákon neřeší pro případ "maturity zdarma": jak se zadá známka z cizího jazyka těm, kteří se daný cizí jazyk neučili?
Jak se sestaví známka z odborných předmětů, když se z nich maturuje ne samostatně, ale společně v jedné zkoušce? Váženým průměrem?

Lenka Pokorná řekl(a)...
25. března 2020 v 13:12  

Ten vážený průměr asi bude na místě, u toho cizího jazyka bych to viděla na nový klasifikační stupeň - 0.

Myslím, že kolem toho bude ještě legrace dost a dost.
Rodiče se nám hroutí po týdnu domácí výuky, češtinářky se nám hroutí, ještě ani nezačaly opravovat, ředitelé škol, kteří berou každého, si nad povinností realizovat v této vypjaté situaci zbytečné přijímačky klepou na čelo, ... a opozice v parlamentu nad Plagovým paskvilem jen kroutí hlavou, ale raději ho schvaluje, bo na dohadování se nad pozměňovacími návrhy není čas.

Pavel Doležel řekl(a)...
25. března 2020 v 13:55  

"maturity už konečně a navždy zrušit"

Já bych nezůstával u maturit. Zrušil bych celé zaostalé a jak se ukazuje v těchto těžkých časech i naprosto zbytečné střední školství. Děti nejlépe naučí život.

Veronika Valíková řekl(a)...
25. března 2020 v 14:20  

Paní Pokorná, češtináři se nehroutí, myslím. Pracují.

http://www.spolucjl.cz/cjl-v-dobe-koronaviru-online/

Zákon vítám. Pěkný den.

Lenka Dohnalová řekl(a)...
25. března 2020 v 18:57  

Češtinářky se nehroutí. Je výjimečná situace a - pokud nejde o život - dá se řešit. Mohu mluvit za práci se středoškolskými studenty. Pracují se svými kantory prostřednictvím nejrůznějších aplikací (Google Classroom, Teams, virtuální setkávání, třídní maily... nebo prostě skupiny na msg.) Ladíme to. Učíme se za pochodu a v našem případě (na rozdíl od zdravotnictví) nejde o život. Takže bych si nestěžovala. A hledáme míru úkolů, která je přínosná a není kontraproduktivní. Ale chápu, že situace na nižších stupních je obtížnější...

Trošku mě pobavilo, že by pan Doležel, mocný obhájce dřívějšího vzdělávacího systému, zrušil zbytečné střední školství:-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.