Mistrovská zkouška pomůže při hledání řemeslníka. Maturitu nenahradí

středa 4. března 2020 ·

Zájem o učňovské obory v Česku dlouhodobě upadá. Vrátit řemeslu prestiž a motivovat mladé lidi k jeho studiu by mohla mistrovská zkouška. Ta má být dokladem nejvyšší řemeslné kvality a skládat by ji mohli řemeslníci s alespoň pětiletou praxí za posledních 10 let. Návrh na její zavedení aktuálně prochází meziresortním připomínkovým řízením. První zájemci by mohli mistrovskou kvalifikaci získat příští rok. Informují Hospodářské noviny.



"Zkouška ověří nejen, zda je řemeslník schopný navrhnout a vytvořit mistrovské dílo, ale také jestli dokáže připravit zakázku a vést firmu. Volitelně se může kvalifikovat i jako učitel odborné přípravy na středních školách," přibližuje Miluše Trefancová z ministerstva průmyslu a obchodu, které spolu s ministerstvem školství pracuje na návrhu, který má zkoušku dostat do zákona. 

Podle zástupců středních škol může zavedení mistrovské kvalifikace přilákat více mladých lidí ke studiu učňovských oborů. "Pomohlo by to především, pokud by úspěšné zvládnutí mistrovské zkoušky bylo v systému dosaženého vzdělávání uznáno jako maturita," je přesvědčený Vladan Šigut, zástupce ředitele pro praktické vyučování na Střední škole řemesel Frýdek-Místek.

S tím, že mistrovská zkouška může být alternativou maturity, ale aktuální návrh nepočítá. "Zkouška prověří a potvrdí odborné profesní dovednosti a znalosti, ale neposkytuje stupeň vzdělání," říká Miluše Trefancová.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

laimes řekl(a)...
5. března 2020 v 14:58  

mnozí stále nechápou,že dělnické školství se již nevrátí,že se změnila skladba ekonomiky-netřeba tisíců soustružníků a instalatérů,
lidé budou několikrát měnit nejen zaměstnání ale i profesi,
střední škola musí být strukturována tak aby během 2-3 let umožnila získání 2-3 profesí

laimes řekl(a)...
5. března 2020 v 15:07  

nakonec se chlapec našel,umí číst,na pc psát,jaké vzdělání on potřebuje,provozuje to jistě za státní prachy,někdo někde za to má čárku a nás 5-3 se tu občas sejde

laimes řekl(a)...
5. března 2020 v 15:24  

mám synovce,který se živí jako "hodinový manžel"...elektro+vodo+dřevo
od výměny vypínače po výměnu lustru,těsnění kohoutku po výměnu bojleru,přiklížení noh postele po skříň,přivezení-odvezení,vymalování-zasádrování apod. klienti= důchodci

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.