Maturanti v nejistotě, výuka přes internet

čtvrtek 12. března 2020 ·

Včera začalo žákům základních a středních škol volno. Kvůli koronaviru. Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly to však bude delší doba než dříve avizované dva týdny. Největší starosti dělá zrušené vyučování maturantům a deváťákům, kteří se připravují na přijímací zkoušky na střední školy. Ne kvůli tomu, že by měli málo času na přípravu. „Internet je plný vzorových příkladů na přijímačky, takže děti se teď mohou od rána do večera učit,“ míní prezident Asociace ředitelů základních škol Michal Černý. Otazníky však visí nad tím, kdy se vůbec zkoušky uskuteční. Ministerstvo školství říká, že všechny stanovené termíny stále platí, nevylučuje však, že se mohou změnit. Maturanti a žáci devátých tříd tak budou následující dva týdny v nejistotě. Reportáž přináší MF DNES.



Aneta Lednová (msmt.cz)
„Vše záleží na tom, jak bude vypadat situace za čtrnáct dnů. Na tom se shodují odborníci, ministerstvo zdravotnictví i ministerstvo školství. V tuto chvíli počítáme s harmonogramem přijímacích zkoušek a maturit tak, jak je naplánovaný. Za čtrnáct dní budou případné změny oznámeny,“ sdělila včera mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. Žáci a studenti se sice díky internetu mohou doma na zkoušky připravovat, přesto školy i rodiče řeší, jak dětem pomoci. Se zrušeným vyučováním se totiž zrušily také přípravné kurzy a doučování.

„To, že by školy zůstaly několik týdnů uzavřené, je pro maturanty vražedné. My právě teď řešíme, co dál, jak se s těmi studenty setkávat a přitom splnit podmínky nařízení,“ přiblížil ředitel Prvního českého gymnázia Karlovy Vary Zdeněk Papež. Podle něj by se maturanti a učitelé mohli scházet v malých skupinkách mimo prostory školy a společně se připravovat.


Celý text naleznete v MF DNES

3 komentářů:

Q. E. D. řekl(a)...
12. března 2020 v 13:27  

Nejsou termíny odesílání pozvánek k přijímačkám dány zákonem. Opravdu si MŠMT myslí, že je může posunout jen tak?

BP řekl(a)...
12. března 2020 v 15:49  

No, v nejistotě mohou být žáci celý měsíc.

Nicka Pytlik řekl(a)...
13. března 2020 v 22:05  

Maturanti v nejistotě

Maturanti jsou v nejistotě od doby, kdy se do školství začal vrtat kdekdo.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.