Vysokoškolský systém je neefektivní. Polovina studentů končí neúspěšně

středa 22. ledna 2020 ·

České vysoké školy trápí vysoká studijní neúspěšnost. Dlouhodobě dokončí školu jen přibližně polovina studentů, u některých oborů dokonce pouhá pětina. Velké procento neúspěšnosti se týká bakalářských, magisterských i doktorských studií, humanitních oborů i těch technických. Pro stát to znamená zbytečné náklady. Problému se proto věnuje i ministerstvo školství. Reportáž přináší iDNES.



Vysoký počet neúspěšně ukončených studií je dlouhodobý problém. Například na pražské Karlově univerzitě se během posledních pěti let konstantně pohybuje kolem 45 procent. Nejhůře je na tom Fakulta humanitních studií, tam se číslo dlouhodobě drží těsně pod 70 procenty. Nadpoloviční neúspěšnost se týká také Evangelické teologické fakulty, Husitské teologické fakulty, Matematicko-fyzikální fakulty a Farmaceutické fakulty.

Celkový průměr snižují některé obory. Například studijní program Logika, vyučovaný na Filozofické fakultě UK, má studijní neúspěšnost celých 84 procent, úspěšně tedy studium nezakončí ani pětina studentů. Jen o dva procentní body lépe je na tom obor Humanitní studia, vyučovaný právě na stejnojmenné fakultě. V obou případech jsou to bakalářské programy, tedy ty, do nichž studenti nastupují po střední škole.

Problém se ale netýká jen humanitních oborů. Například z 1 259 bakalářských studií, které v roce 2014 začaly na pražské Vysoké škole chemicko-technologické, jich bylo již během první poloviny tříletého studia neúspěšně zakončeno 744, tedy více než 56 procent.


Celý text naleznete zde

6 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
22. ledna 2020 v 9:58  

V tom clanku je jakysi pokus o analyzu pricin neuspesnosti…

Docela mne prekvapilo, ze tam vubec neni neco ve stylu "Nesplneni studijnich povinnosti". To uz se v kreditovem systemu za toto vyhodit neda?

A trochu mne mrzi, ze tam nejsou vubec zadne reci o krizovani a genocide... Vzdyt to vsechno jsou studenti, kteri si ten obor sami vybrali. Ne ze dvou (resp. tri) moznosti, jako u maturity, ale asi z 528...

night57 řekl(a)...
22. ledna 2020 v 14:33  

Já to moc nechápu. Snad vzdělání není jenom o tom, dostat nějaký papír. Tedy pokud někdo odejde po první polovině studia, tak se snad pořád něco dozvěděl a naučil, ačkoliv to na písmenka před jménem nestačí.

Jako student VŠ jsem si taky párkrát zapsal různé kurzy z úplně jiných studijních programů než který studuji a rozhodně jsem z toho získal větší rozhled. A to i přesto že z toho nebyl žádný titul a ani dokonce žádné kredity.

BP řekl(a)...
22. ledna 2020 v 14:54  

Mladým lidem zůstává status studenta, pokud je ze školy nevyloučí, a nejspíš o to jim ve většině případů jde, neboť z toho jim plyne mnoho výhod. Nějaké studium je až na vedlejší koleji. Co si budeme povídat, většina přijatých a zapsaných studentů na studia nemá, ale škola na ně dostává finance, tak je také hned nevyhodí.

BP řekl(a)...
22. ledna 2020 v 15:05  

A proto máme u nás nejnižší nezaměstnanost. Spousta mladých lidí to zkouší třeba až do třicítky na několika VŠ. A nakonec stejně většina z nich skončí jako nějací prodejci (dealeři).

Jiří Klabal řekl(a)...
24. ledna 2020 v 23:36  

To jsou mi ale překvapivé výstupy :-)

Na to člověk nemusí být zrovna Einstein, aby pochopil, že přijmeme-li dnes na vysokou školu prakticky kohokoliv, kdo o to projeví zájem, nebude efektivita zrovna vysoká.

Ale je fajn to hodit zase na "systém". Docela bych se divil, kdyby za to nemohli zpátečničtí učitelé a zastaralý vzdělávací systém...

Petr Portwyn řekl(a)...
25. ledna 2020 v 10:36  

Bavili jsme se nedávno, zda zakoupit vouchery na certifikáty Microsoftu. I pan lektor od MS doporučoval částečně žákům zkoušku zpoplatnit, jinak se na to mnozí vykašlou a škola akorát vyhodí penéze.

Ono když je něco zadarmo, pro mnohé to nemá žádnou cenu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.