Rekordní počet nominací na Zlatého Ámose

sobota 4. ledna 2020 ·

Do 27. ročníku ankety o nejoblíbenějšího učitele ČR Zlatý Ámos přihlásili žáci 92 pedagogů. Nejvíce přihlášek přišlo z pražských škol, celkem 15. Středočeští žáci nominovali 12 učitelek a učitelů, o jednu přihlášku méně, tedy 11, přišlo z kraje Královéhradeckého. Na opačném konci nominačního žebříčku skončil kraj Karlovarský, odkud nepřišla ani jedna přihláška.



„Je to rekordní počet, tolik přihlášek ještě v žádném z předchozích ročníků nepřišlo,“ říká ředitel ankety Slávek Hrzal a dodává: „Všem nominovaným učitelkám a učitelům gratuluji, všichni jsou vítězové. Dosáhli toho nejvyššího ocenění, tedy uznání od svých žáků. Na regionálních kolech všem osobně pogratulujeme a předáme malou upomínku. Bude to originální figurka Igráčka Zlatého Ámose a vstupenka na oratorium k 350. výročí úmrtí J. A. Komenského Labyrint.

Stejně jako v minulých letech převažují v nominacích učitelky – celkem 66. Z toho 12 učí na středních školách, 53 na základních školách a jedna v divadle. Na Zlatého Ámose totiž navrhly děti paní Kateřinu Hovorkovou, loutku divadla Spejbla a Hurvínka, která hraje učitelku. Její přihlášku podepsalo více než 100 diváků. Organizátoři ankety vzali nominaci na vědomí a při finále dostane mimořádné ocenění. Z 26 přihlášených učitelů jich 19 učí na základních školách.


Další informace naleznete zde

18 komentářů:

Jiří Klabal řekl(a)...
4. ledna 2020 v 8:19  

Může Zlatého Ámose dostat i člověk, co neučí..?

Lenka Pokorná řekl(a)...
4. ledna 2020 v 9:41  

Pane Klabale, vidím Vám až do žaludku. Že Vy si myslíte, že by to snad mohl vyhrát R.Č.? To by se ale musel nominovat a pak zvolit sám. I když...
Teď jsem se zamyslela a představila jsem si ho s tou korunkou, jak říká:"Je to už deset let, co jsem se zvolil Ámosem a myslím, že jste zvolili dobře."

Michal Komárek řekl(a)...
4. ledna 2020 v 9:51  

Paní Pokorná, osobnost pana Čapka není předmětem textu, k němuž se případně vede diskuse. Respektujte to, prosím a odpusťte si zbytečné osobní útoky a znevažování. Děkuji!

mirek vaněk řekl(a)...
4. ledna 2020 v 10:43  

Zlatý Amos je jediné ocenění učitelů v ČR. I když trochu nerovné, neboť mateřinky a speciání školy asi nemají šanci a učňáky či zbevýhodněné školy šanci minimální.

Zase tam bývají lidé, kteří neprohlašují: "Učím rád a učím dobře." Jinak by je děti dobrovolně nenominovaly. A pravděpodobně to budou ti z nejlepších na daném typu školy. Ale ty co nominují děti nemusí být jediní dobří učitelé.

Jiří Klabal řekl(a)...
4. ledna 2020 v 12:57  

Paní Pokorná, měl bych dokonce více adeptů, takže to vítězství by nebylo zdaleka tak jednoznačné :-)

rváčkazvesela řekl(a)...
4. ledna 2020 v 22:12  

Zlatý Ámos se mi zdá hlavně genderově nedomyšlený. Je jasné, že daleko větší šanci mají muži.

Jiří Klabal řekl(a)...
5. ledna 2020 v 0:45  

To je vlastně pravda. Co by na to řeklo MeToo. Co takhle paralelní genderově vyvážená soutěž "ZLATÁ MONTESSORI", která svého jediného syna odložila do sirotčince...

rváčkazvesela řekl(a)...
5. ledna 2020 v 8:53  

Me too, neme too, když děcka vidí chlapa, má u nich autoritu a jejich přízeň i kdyby byl hluchoněmej:-)

Jiří Klabal řekl(a)...
5. ledna 2020 v 9:08  

Jiným pohledem může být chlap v roli učitele zase vnímán jako ten přísnější, méně citlivější. Těžko říct :-)

rváčkazvesela řekl(a)...
5. ledna 2020 v 17:56  

Mám dlouhou praxi a o té zmíněné citlivosti hodně přemýšlím...došla jsem k názoru, že učitel by měl být citlivý jen do určité míry. Není ani psycholog(nemá k tomu prostor!!) ani není rodičem!!
Pokud je učitelka přílíš citlivá (je to na ní i vidět) může být dětmi pěkně manipulovatelná...
Děti toto umí velice dobře!!A to určitě není dobrá situace.

rváčkazvesela řekl(a)...
5. ledna 2020 v 17:57  

A co je "přísnost" ? Jestli je to dodržování pravidel, tak je to vlastnost NEZBYTNÁ - JAK PRO UČITELE MUŽE, TAK ŽENU!!

Jiří Klabal řekl(a)...
5. ledna 2020 v 18:20  

Přesně! Naprosto s Vámi souhlasím a moc rád takovýto názor slyším od ženy-učitelky. Učitel nemá suplovat rodiče ani psychologa. I když za tento názor jsou Vás dnes schopni upálit na hranici :-)

Kdysi jsem pracoval ve školském zařízení, kde vedení dávalo jednou za čas dětem dotazník, který pedagog je ten nejoblíbenější. Vítězně jako nejoblíbenější vyšli se 100% platností vždy ti zjevně nejslabší pedagogové. Protože ten, kdo se svou přecitlivělostí snaží zalíbit, sice bývá oblíben, zpravidla toho však také nejméně naučí.

Proto výpovědní hodnotu těchto anket je třeba brát s velkým nadhledem...

Vl.Václavík řekl(a)...
5. ledna 2020 v 22:03  

Pane Klabale, máte mylnou informaci (viz 0:45). Maria Montessori nedala svého syna do sirotčince. Protože ho nemohla vychovávat ve vlastní konvenční rodině (tu neměla), svěřila péči o jeho výchovu rodině známých. Pravidelně ho navštěvovala. Když mu bylo 14 let, vzala si ho k sobě a žili už společně. Jako dospělý se stal jejím spolupracovníkem.

Jiří Klabal řekl(a)...
5. ledna 2020 v 23:10  

To jsem psal po návratu z hospody, bez větší chuti dohledávat přesné životopisné informace.

Význam obsahu toho sdělení však pro mě zůstává stejně správný i po vystřízlivění :-)

Jiří Klabal řekl(a)...
5. ledna 2020 v 23:14  

Jsou to ale paradoxy... že lidé, kteří sami nevychovávali ani své vlastní děti, se stávají modlami alternativního školství.
Můj oblíbený Jean-Jacques jich šupl myslím hned 5 do sirotčince...

rváčkazvesela řekl(a)...
6. ledna 2020 v 6:20  

Pane Klabale, když muž dá dítě do sirotčince není to totéž, jakoby to udělala žena, žeano...
Ženy se ukamenují samy, buďte v klidu.

Robert Čapek řekl(a)...
6. ledna 2020 v 12:28  

Vítězně jako nejoblíbenější vyšli se 100% platností vždy ti zjevně nejslabší pedagogové. Protože ten, kdo se svou přecitlivělostí snaží zalíbit, sice bývá oblíben, zpravidla toho však také nejméně naučí.

Pane Klabale, to jste očividně také psal po návratu z hospody. "Zjevně ti nejslabší", podle koho? Podle vás? Směšné. Máme se domýšlet, kdo sice mezi neojoblíběnjší nepatřl, ale přitom toho "naučil nejvíc"? Že vám alespoň není trapně.

Jiří Klabal řekl(a)...
6. ledna 2020 v 17:50  

Ne, to už jsme psal naprosto střízliv a s plným vědomím :-) Dnes už jsem totiž musel do školy.

Nejslabší pedagogové to samozřejmě nebyli nejen podle mě, ale také podle vedení. Tento konkrétní příklad pochází ze školského zařízení, kde byla kvalita pedagoga docela jasně měřitelná. U příliš vstřícného a "hodného" pedagoga se totiž požadovaná seberegulace dětí jaksi nedostavovala...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.