Analýza: Nejlepší vysoké školy na světě a v Česku

sobota 4. ledna 2020 ·

Výsledky rozsáhlé analýzy Cross Ranking, která shrnuje závěry všech tří nejvíce respektovaných a používaných mezinárodních žebříčků vysokých škol – QS, ARWU a THE – přináší exkluzivně magazín Universitas. Detailní srovnání ukazuje nejen pořadí více než 1 700 nejlépe hodnocených vysokých škol z celého světa (včetně dvou desítek českých a slovenských), ale také 50 nejúspěšnějších vysokoškolských systémů za období 2012 až 2019.



Největší počet vysokých škol v Cross Ranking 2019 má Asie (627 škol), před Evropou (579 škol) a Severní Amerikou (298 škol). Z hlediska jejich umístění a dosaženého skóre je to ovšem jinak. Evropské vysoké školy získaly dohromady téměř dvě pětiny z celkového skóre, ale asijské pouze čtvrtinu, podobně jako severoamerické. Samotné vysoké školy z USA (240 škol) přitom získaly více než pětinu z celkového skóre; tedy zdaleka nejvíce ze všech zemí. Nejúspěšnější systém vysokého školství – podle ukazatele dosaženého skóre k počtu obyvatel – má ovšem Švýcarsko.

Pozici nejúspěšnější české vysoké školy obhájila i v roce 2019 Univerzita Karlova, jež se oproti roku 2018 posunula o sedm míst výše na 269. pozici. Druhá je nově na 535. místě Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, která zaznamenala zlepšení o 389 pozic, zejména díky umístění v žebříčku QS, kam přitom byla zařazena vůbec poprvé. Třetí mezi českými školami se umístilo České vysoké učení technické v Praze na 544. místě, což také znamená zlepšení oproti roku 2018 o 47 pozic.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
4. ledna 2020 v 15:19  

"Pozici nejúspěšnější české vysoké školy obhájila i v roce 2019 Univerzita Karlova, jež se oproti roku 2018 posunula o sedm míst výše na 269. pozici. "

Tomuto říká magazín našich veřejných VŠ analýza? I jako žbleptání ke sportovnímu přenosu by mi to přišlo ubohé...

mirek vaněk řekl(a)...
5. ledna 2020 v 10:24  

Je třeba číst celý článek. Tendenční zkrácenina má s vyzněním článku pramálo společného. Žebříčky jsou tři, je v nich 1721 škol.
Ale i tam se dočteme: "TOP 821 (zhruba 4,5 % nejlépe hodnocených vysokých škol na světě".

"V TOP 25 mají USA 18 škol, tedy 72 %, v TOP 250 jich mají 63, tedy 25 %, v TOP 821 však mají 164 škol, tedy jen 20 %. A ještě výrazněji v neprospěch pozice USA vyznívá rozbor všech vysokých škol v TOP 1721; již „pouze“ 14 % z nich je totiž z USA (Kanada představuje další 3 % škol ze severní Ameriky). Z Evropy je však 34 % vysokých škol (oproti Severní Americe tedy dvojnásobek). V pořadí světových regionů je na tom podstatně lépe rovněž Asie (36 %), která je navíc z hlediska počtu vysokých škol v Cross Ranking již druhý rok po sobě úspěšnější než Evropa. S odstupem následují Latinská Amerika (7 %), Afrika (3 %) a Oceánie (necelá 3 % vysokých škol)."


Z diagramu pak vidíme, že z hlediska největšího podílu na celkovém dosaženém skóre TOP 10 je na tom nejlíp Korea za Francií a Japonskem.

Asi by to chtělo původní zprávu. Ale zdá se, že úroveň zprávy je hodně "vysoká".

Doporučuji k diskuzi se schopnějšími žáky, především při výuce procent či při výuce manipulace.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.