Nový zákon by měl dát žákům možnost vzdělávat se v odborných předmětech přímo v provozu. Naráží na nesouhlas škol.

čtvrtek 16. ledna 2020 ·

Zaměstnavatelé opakovaně volají po větším množství vyučených žáků, zejména v technických oborech a řemeslech. Stěžují si i na kvalitu absolventů. Mají dojem, že ve škole neprojdou tolika hodinami praxe nebo že se učí už nepotřebné dovednosti a oni je musí dlouho zaučovat. Ministerstvo školství a průmyslu spolu s odborníky proto začaly připravovat podklad pro věcný záměr zákona, který má v Česku zavést prvky takzvaného duálního vzdělávání. Dává možnost přenést odborný výcvik přímo do firem. Ve škole by se tak odehrávala pouze teoretická výuka… Ze škol však zní námitka, že podniky v krizi učně přestanou potřebovat a školy je nebudou mít kam umístit. Reportáž přinášejí Hospodářské noviny.



Za vzor duálního vzdělávání se obvykle dává střední odborné školství v Rakousku, Německu či Švýcarsku. Zatímco na českých středních odborných školách stráví studenti povinnou praxí zhruba polovinu výuky, v Rakousku je to až 80 procent. Za práci dostávají zaplaceno. Aby se rakouský student mohl stát elektrikářem, nástrojařem nebo aby mohl obsluhovat počítačem řízené stroje, musí absolvovat čtyři až pět tisíc hodin praxe ve firmách. V Česku je to jen něco přes tisíc hodin a není dáno, že musí jít o praxi v podnicích. Stačí odborná učebna ve škole.

Školy jsou zatím proti 

Jak konkrétně bude systém fungovat v Česku, zatím není jasné, návrh se teprve rodí. Dosavadní podklady, které se dostaly ke Sdružení učňovských zařízení, vyvolaly ostrý nesouhlas. „Do tvorby zákona jsme nebyli zapojeni a zdá se mi, že ho připravoval někdo, kdo současnou situaci škol vůbec nezná,“ tvrdí předseda sdružení Karel Dvořák ze Středního odborného učiliště v Ohradní ulici. „Největší problém vidíme v otázce zodpovědnosti za komplexní vzdělání žáka a v otázce koordinace teoretické a praktické výuky.“ Sdružení ve svém prohlášení vyjadřuje obavy, že by firmy nabraly žáky, ale v případě, že třeba nastane krize a nebudou pro ně mít práci, žáci nebudou mít kde se dovzdělat.


Celý text naleznete v Hospodářských novinách

2 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
16. ledna 2020 v 10:23  

Ono z křesla ministerské kanceláře to vypadá jednoduše, ale praxe je jiná.
Namátkou:
Když se vyuči u jedné firmy budou zvládat všechny kompetence, nejenom ty co firma potřebuje a na které má zařízení?

Jak zvýhodnit firmy, aby měly zájem učně vzdělávat a obětovat jim cenný čas těch nejlepších pracovníků či strojů.

rváčkazvesela řekl(a)...
16. ledna 2020 v 20:30  

Dříve to fungovalo, teď to drhne?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.