Daniel Prokop: Českému školství chybí ročně okolo 40 miliard… Ale zdroje jsou.

čtvrtek 16. ledna 2020 ·

„Českému školství chybí ročně okolo 40 miliard, sociální služby jsou podfinancované, chybí investice do infrastruktury a chudých regionů, stagnuje digitalizace veřejné správy... Zdroje ale – řečeno legendárním výrokem Vladimíra Špidly – jsou. Jen ne v místech, kam jsme zvyklí se dívat.“ Deník Právo přináší kapitolu z knihy sociologa Daniela Prokopa Slepé skvrny. O chudobě, vzdělávání, populismu a dalších výzvách české společnosti.



Výzkumy amerického ekonoma Jamese Heckmana ukazují, že každý dolar investovaný do účasti sociálně vyloučených dětí v kvalitním předškolním vzdělávání se může během jejich života státu vrátit sedmkrát až desetkrát. A náklady na obědy, pomůcky či dopravu jsou jedním z důvodů, proč tyto děti do školky nechodí. Když ušetříme jednu až dvě miliardy na obědech a projeví se to v jejich neúčasti, bude nás to dost možná stát mnohem víc v podobě vzdělávacích problémů, nezaměstnanosti, kriminality a zdravotních potíží.

A neplatí to jen pro obědy a malé děti. Česko se potýká s nárůstem takzvaných early leavers – lidí, kteří ukončí vzdělávání bez absolvování jakékoli střední školy. Jejich počet roste zejména v Karlovarském a Ústeckém kraji, kde jich je podle odhadů okolo 17 %. Na jejich odchodu ze vzdělávání zdánlivě ušetříme – patří mezi ty, kterým by se vzdělávací instituce musely dál speciálně věnovat. V dospělosti ale pak mají výrazně nižší uplatnitelnost... Existující odhady vyčíslují náklady na řešení nezaměstnanosti, sociální dávky a snížení odvodů na řádově miliony korun za život každého jedince, který střední školu nedokončí...

Neřešení problémů, které mají velké odložené náklady, také zaplatí daňoví poplatníci, jen v budoucnosti. Ano, efektivitu opatření je třeba zkoumat: třeba předškolní výchova pomáhá, jen když je včasná a kvalitní. Problémem české politiky ale je, že na to rezignuje: zaměřuje se na krátkodobé výdaje v rámci jednoho resortu a před dlouhodobými dopady neefektivní sociální a vzdělávací politiky zavírá oči.


Celý text naleznete v Právu

1 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
16. ledna 2020 v 12:47  

"A náklady na obědy, pomůcky či dopravu jsou jedním z důvodů, proč tyto děti do školky nechodí."

"A neplatí to jen pro obědy a malé děti. Česko se potýká s nárůstem takzvaných early leavers – lidí, kteří ukončí vzdělávání bez absolvování jakékoli střední školy."

Prijde mi trochu velky skok prenaset vyzkum americkych materskych skol na ceske stredni… Vi pan Prokop, jak je to u nas s naklady na dopravu a skolni obedy? Pokud se nepletu, obedy jsou dotovany cca mensi polovinou, doprava ze 3/4...

U vetsiny lidi v mem okoli, kteri nedokoncili stredni skolu, za tim byly nedostatecne vyvinute nektere nekognitivni competence - treba sitzflesch, schopnost se pretvarovat, svedomitost, spolehlivost…

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.