Jana Karvaiová: Pokřivená rovnost. ...aneb abychom si kvůli vysněné rovnosti nepokřivili celé základní vzdělávání.

čtvrtek 16. ledna 2020 ·

„Před třiceti lety se všichni radovali, jak naše školství přestane být jednotné. Mnozí se předháněli s články, knihami a projevy, jak budou mít rodiče konečně možnost volit pro svého potomka vzdělávací cestu dle jejich gusta. Všem bylo jasné, že to nebude za pár dní. Postupem času zde vznikla soustava škol, kdy si rodiče opravdu mohou vybírat, co považují pro své dítě za to nejlepší. A ejhle. S nástupem inkluze (která však v naší kotlince není tím, za co se vydává, zatím se stále o opravdovou inkluzi nejedná), začaly snahy o návrat. Kam? To je otázka,“ píše Jana Karvaiová ve svém blogu.



Jana Karvaiová (linkedin.com)
Karvaiová mimo jiné píše: 

Zatím se podařilo zlikvidovat část škol speciálních a specializovaných, dle současné legislativy nazvaných školy zřízené podle §16 odstavec 9. V současnosti jsou na pořadu dne víceletá gymnázia.

Prý jsou selektivní, elitářská, zaměřují se na výkon a ještě, hanba jim, narušují strukturu tříd na druhém stupni základních škol.

Vám to nepřipadá jako návrat k jednotné škole? Neustále omílaná rovnost se již dávno ukázala jako utopie... Já naprosto nechápu, proč se pořád někdo snaží o to, co nejde. A to je unifikovaně nahnat děti do jednoho typu školy s tím, že si tam s nimi pár učitelů poradí.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.