Bude delší školní docházka? Řada dětí z ghett míří raději na pracák než do lavic

sobota 11. ledna 2020 ·

Regiony s vysokým počtem sociálně vyloučených lokalit, takzvaných ghett, se potýkají s neblahým trendem. Řada dětí zvláště z chudých rodin po dovršení devítileté školní docházky mizí z lavic a míří na Úřad práce. Často pak nedokončí ani základní školu. Zaznělo to ve čtvrtek na sociálním výboru Poslanecké sněmovny. Situace by prý mohla vést i k prodloužení povinné školní docházky. „Například v Ústeckém kraji se to týká čtrnácti dětí ze sta,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Informuje Deník.



Jana Maláčová (vlada.cz)
Tyto děti si podle ní zadělávají na celoživotní problémy. „Pokud nebudou mít dokončenou ani základní školu, tak je můžeme rekvalifikovat od rána do večera, ale zaměstnavatelé je nechtějí,“ dodala s tím, že jsou tak odsouzeny k doživotní chudobě.

Podle ministerstva školství Česko patří mezi země s nejnižším počtem dětí a mladistvých končících školu předčasně. „Navzdory tomu se v posledních několika letech projevuje mírný nárůst výše předčasných odchodů ze vzdělávání,“ přiznává mluvčí ministerstva Aneta Lednová.



Celý text naleznete zde

7 komentářů:

laimes řekl(a)...
11. ledna 2020 v 10:51  

naopak,zkrátit na sedm let

Q. E. D. řekl(a)...
11. ledna 2020 v 13:19  

"jsou tak odsouzeny k doživotní chudobě"

To je hrozná chudoba – nedělat, a přesto dostávat od státu peníze. 🙄

Pavel Doležel řekl(a)...
11. ledna 2020 v 13:40  

"Tyto děti si podle ní zadělávají na celoživotní problémy. „Pokud nebudou mít dokončenou ani základní školu, tak je můžeme rekvalifikovat od rána do večera, ale zaměstnavatelé je nechtějí,“ dodala s tím, že jsou tak odsouzeny k doživotní chudobě."


Ach Bože, do čehos to duši dal. To je tak, když soudružka vychází z mylného předpokladu a pak se dostane k nesmyslným závěrům, aby se za deset let a po utracení dalších miliard zjistilo, že to zase nefunguje. Jestli ono to třeba nebude tím metrem, kterým to měříme a který by měl být pro každého jinak dlouhý. Hlavní je, že víra v rovnost zůstane nedotčena.


Mimochodem nechápu, jak si děti mohou na něco samy zadělávat. To je na demisi.

Pavel Doležel řekl(a)...
11. ledna 2020 v 14:00  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
rváčkazvesela řekl(a)...
11. ledna 2020 v 14:29  

...jsou tak odsouzeny k doživotní chudobě.
Paní Maláčová, co kdybyste to nechala na nich? Znáte historii? To už tu bylo, rozhodování o jiných v jejich prospěch! Možná byste se měla do lavic vrátit Vy.

poste.restante řekl(a)...
11. ledna 2020 v 15:48  

Za děti nesou zodpovědnost rodiče.
Pokud děti nedocházejí na řádnou a povinnou školní docházku, dopouštějí se jejich rodiče trestného činu.

Zbytek už je prostá ekonomická kalkulace.
Dítě zaregistrované na úřadu práce je zdrojem peněz.
Dítě pokračující ve studiu na střední škole je finančně náročná záležitost.
"Vyplatí" se tudíž pouze tehdy, když po rozvodu musí druhý bývalý partner platit výživné.

mirek vaněk řekl(a)...
11. ledna 2020 v 21:47  

Děti mají chodit do školy a nechodí. Proč?
Proč není absence přes počítač sdílena sociálkou a policií. Proč to má řešit škola? Kdyby za každý den absence, který není omluven lékařem byl pokrácen státní příspěvek, to by bylo tóčo.

Když řada dětí meviděla nikoho ve svém okolí pracovat a ta chudoba rodičům vyhovuje, není se čemu divit. A to má napravovat škola?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.