Proč nemají školy na učebnice pro žáky? Může za to absurdní systém a v jeho rámci i rostoucí platy učitelů

pondělí 2. prosince 2019 ·

Částka, ze které školy platí učebnice pro žáky, zůstává už osm let přibližně stejná. A příští rok také neporoste. „Rád bych s nimi pohnul už příští rok, protože jsou na naprosto tristní úrovni, ale v tuto chvíli to není na pořadu dne,“ vysvětloval při představování rozpočtu ministr školství Robert Plaga (ANO). Tématu se věnuje Seznam Zprávy.



V letošním roce rozdává Ministerstvo školství průměrně 1 136 korun na žáka na základní škole. Od roku 2013 tak částka vzrostla jen o 136 korun. Vzhledem k tomu, na co všechno musí ředitelé peníze použít, tak zvládnou za rok pořídit jednu, maximálně dvě učebnice na dítě. I když peníze na učebnice zůstávají stejné, ve skutečnosti jich může škola reálně nakoupit méně. Ze stejné kapitoly totiž ředitel musí platit i úhrady nemocenské. A náklady na ni se v poslední době zvýšily. Učitelům se zvedly platy a navíc se nemocenská nově vyplácí již od prvního dne nemoci.

„Stále snižující se stav těchto prostředků je zapříčiněn jednak zrušením karenční doby od 1. 7. 2019 a jednak nárůstem platů a tím i nárůstem těchto náhrad za nemoc,“ vysvětlila ekonomická náměstkyně MŠMT Zuzana Matušková na dotaz pirátského poslance, proč z účtů škol peníze mizí stále rychleji.

I když mají ředitelé k dispozici peníze na učebnice nebo pomůcky, raději je na účtu šetří. Neví totiž dopředu, jak moci budou jejich zaměstnanci marodit.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.