OP VVV podpoří střední a vyšší odborné školy šablonami za více než 1,3 miliardy korun

pátek 20. prosince 2019 ·

Šablony představují unikátní nástroj, který v Evropské unii široce implementuje právě Česká republika, díky němuž se dostává cílená podpora přímo do škol, a to bez zprostředkovatelů. Evropská komise pravidelně oceňuje tento přístup Řídicího orgánu OP VVV. Předloženo bylo přes tisíc žádostí v součtu za více než 1,3 miliardy korun, což je o půl miliardy více než v rámci první vlny šablon. 



Šablony pro SŠ a VOŠ II umožňují školám získat podporu na širokou škálu aktivit. Nejčastěji volenou šablonou je doučování žáků ohrožených školním neúspěchem a vzdělávání pedagogických pracovníků se zaměřením na cizí jazyky a osobnostně sociální rozvoj. Oproti první vlně šablon stoupl zájem o personální podporu, nejvíce o školního kariérového poradce. Střední a vyšší odborné školy díky tomu mohou zkvalitňovat výuku, více ji provázat s praxí i zajistit lepší uplatnitelnost svých absolventů.

Další vlna šablon pro střední a vyšší odborné školy bude vyhlášena z připravovaného navazujícího Operačního programu Jan Amos Komenský (OP JAK), pravděpodobně na počátku roku 2022, jelikož by vzhledem k blížícímu se konci aktuálního programového období nebylo možné stihnout realizovat všechny projekty a následně předložit jejich výdaje Evropské komisi k proplacení v potřebných termínech.


Další informace naleznete zde

3 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
20. prosince 2019 v 22:58  

Ano. 60minut čistého času včetně příprav za 240Kč bruto. No neberte to. A musíte doufat, že žáci budou odpoledne chodit.

tyrjir řekl(a)...
21. prosince 2019 v 10:36  

OP VVV JE DOTOVANÁ ZÁPLATA NA NESCHOPNOST ČI NEOCHOTU MŠMT?

Způsob čerpání EU dotací z OP VVV je, myslím, v některých ohledech ukázka či doklad neschopnosti nebo neochoty MŠMT a jím řízených organizací. Neschopnosti vedoucí k dost chaotickému tzv. "pedagogického konstruktivismu:

MŠMT nebylo schopno či ochotno udělat dobře fungující RVP ani jejich revizi. Dobrých učebnic pomůcek a dalších didaktických materiálů je mnohdy mnohde zoufalý nedostatek.

Jak tohle vyřešit? Pedagogickým konstruktivismem - ať si to učitelé udělají zčásti zdarma nebo za mizerný peníz sami! RVP za mnoho nestojí. Školský rozpočet je v Česku mizerný. Čerpáme ale EU dotace! Co nezvládly NÚV a NIDV, to bude tvořeno v dobře placených dotovaných projektových týmech z EU dotací a mizerně placení učitelé v nich budou mnohdy jen tzv.projektovým křovím:

Stvoříme proto v OP VVV "otevřený" systémový vzdělávací projekt JAK - co nezvládly NÚV a NIDV, to bude zčásti tvořeno projektovými týmy v tomto "otevřeně intervenčním" programu:

Druhé jednání Přípravného výboru Operačního programu Jan Amos Komenský
http://www.ceskaskola.cz/2019/12/druhe-jednani-pripravneho-vyboru.html

Stvoříme proto v OP VVV tzv. šablony - některé nebo všechny školy dostanou balík dotačních peněz, z něhož mohou zaplatit učitelům třeba za tvorbu DUMů nebo si třeba i koupit nějaké vybavení...

OP VVV podpoří střední a vyšší odborné školy šablonami za více než 1,3 miliardy korun
http://www.ceskaskola.cz/2019/12/op-vvv-podpori-stredni-vyssi-odborne.html

Neříkám tím, že vše v OP VVV je špatně. Říkám ale, že z EU dotací se mizerný školský rozpočet ani kvalita práce MŠMT podstatně nenapraví.

J.Týř

Lenka Pokorná řekl(a)...
21. prosince 2019 v 19:39  

"Šablony představují unikátní nástroj, který v Evropské unii široce implementuje právě Česká republika, díky němuž se dostává cílená podpora přímo do škol,"

Šablony představují unikátní nástroj, jak vylít peníze rovnou do kanálu, a to zejména za nekvalitní školení.

A jsem zvědavá, jak budeme na základních školách rodičům vysvětlovat, že dva roky nebudeme doučovat ve velkém, protože žeditel to nebude mít učitelům z čeho zaplatit.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.