Druhé jednání Přípravného výboru Operačního programu Jan Amos Komenský

pátek 20. prosince 2019 ·

„Operační program Jan Amos Komenský (OP JAK) bude podporovat otevřenou a vzdělanou společnost. Otevřenost bez vzdělanosti je plochá, vzdělanost bez otevřenosti zase samoúčelná. Nový operační program by měl pomoct řešit systémové problémy České republiky ve vzdělávání i výzkumu právě akcentem na otevřenost a vzdělanost nás všech,“ řekl náměstek ministra školství Václav Velčovský.



Členové Přípravného výboru OP JAK diskutovali o jednotlivých oblastech intervencí a jejich specificích. V oblasti výzkumu a vývoje byl například pozitivně vnímán záměr financovat úspěšné, ale nepodpořené projekty z komunitárních programů či podporovat rozvoj open science. V oblasti vysokého školství se diskutovalo o podpoře tzv. třetí role vysokých škol s ohledem na další neprofesní vzdělávání dospělých. Z oblasti regionálního školství pak byla např. podpořena snaha systémově snižovat nerovnosti ve vzdělávání či modernizovat metody, formy a obsah vzdělávání včetně podpory pedagogických pracovníků.

Přípravný výbor projednal návrh programového dokumentu OP JAK. MŠMT nyní připraví finální verzi, kterou zašle na MMR. To by mělo během prvního kvartálu roku 2020 všechny operační programy předložit vládě.


Další informace naleznete zde

3 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
20. prosince 2019 v 22:53  

Další vzdělávací moloch. To už učitelé nebudou stíhat podepisovat prezenčky.
Učitelů bude ubývat, ale jejich školitelů přibývat.

tyrjir řekl(a)...
21. prosince 2019 v 10:37  

OP VVV JE DOTOVANÁ ZÁPLATA NA NESCHOPNOST ČI NEOCHOTU MŠMT?

Způsob čerpání EU dotací z OP VVV je, myslím, v některých ohledech ukázka či doklad neschopnosti nebo neochoty MŠMT a jím řízených organizací. Neschopnosti vedoucí k dost chaotickému tzv. "pedagogického konstruktivismu:

MŠMT nebylo schopno či ochotno udělat dobře fungující RVP ani jejich revizi. Dobrých učebnic pomůcek a dalších didaktických materiálů je mnohdy mnohde zoufalý nedostatek.

Jak tohle vyřešit? Pedagogickým konstruktivismem - ať si to učitelé udělají zčásti zdarma nebo za mizerný peníz sami! RVP za mnoho nestojí. Školský rozpočet je v Česku mizerný. Čerpáme ale EU dotace! Co nezvládly NÚV a NIDV, to bude tvořeno v dobře placených dotovaných projektových týmech z EU dotací a mizerně placení učitelé v nich budou mnohdy jen tzv.projektovým křovím:

Stvoříme proto v OP VVV "otevřený" systémový vzdělávací projekt JAK - co nezvládly NÚV a NIDV, to bude zčásti tvořeno projektovými týmy v tomto "otevřeně intervenčním" programu:

Druhé jednání Přípravného výboru Operačního programu Jan Amos Komenský
http://www.ceskaskola.cz/2019/12/druhe-jednani-pripravneho-vyboru.html

Stvoříme proto v OP VVV tzv. šablony - některé nebo všechny školy dostanou balík dotačních peněz, z něhož mohou zaplatit učitelům třeba za tvorbu DUMů nebo si třeba i koupit nějaké vybavení...

OP VVV podpoří střední a vyšší odborné školy šablonami za více než 1,3 miliardy korun
http://www.ceskaskola.cz/2019/12/op-vvv-podpori-stredni-vyssi-odborne.html

Neříkám tím, že vše v OP VVV je špatně. Říkám ale, že z EU dotací se mizerný školský rozpočet ani kvalita práce MŠMT podstatně nenapraví.

J.Týř

Lenka Pokorná řekl(a)...
21. prosince 2019 v 19:25  

"Operační program Jan Amos Komenský (OP JAK) bude podporovat otevřenou a vzdělanou společnost."

A jejda, to jsme znovu objevili svatý grál a v roce 2021 zase otevřeme pro některé zlatý důl. A mám obavy, že v roce 2027 stejně opět nebudeme vědět JAK.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.