Gymnazista se rozhodl proti fake news bojovat vlastní aplikací. ‚Facebook jako zdroj nestačí,‘ tvrdí

pondělí 16. prosince 2019 ·

K tomu, aby vytvořil aplikaci Newskit, ho přivedly studie, podle kterých jen velmi malé množství mladistvých vyhledává informace z více než jednoho zdroje. „Takže jsem si udělal vlastní průzkum, který jsem zaslal kamarádům, spolužákům apod. Závěry byly vlastně alarmující - asi čtvrtina lidí přebírala zprávy z více než jednoho zdroje. A když potom vypisovali zdroje, které to byly, často to byly takové bulvární zdroje nebo většina z nich psala čistě jenom facebook,“ popisuje Matyáš Boháček, student prvního ročníku gymnázia v reportáži Českého rozhlasu.



Rozhodl se proto, že vyvine aplikaci, v níž by především jeho vrstevníci našli přehledně a na jednom místě zprávy z online deníků, webů a serverů, které jsou podle něj důvěryhodné.

„Objektivní, respektive důvěryhodný zdroj je takový, který naschvál neuvádí nepravdivá nebo manipulující fakta. Pokud čtenáře uvede v omyl, tak se veřejně omluví a chybu napraví. Prezentuje názory všech zúčastněných stran a uvádí své zdroje. Zároveň nemá vazby nebo není napojen nebo vlastněn nějakým politikem či politickým subjektem,“ přibližuje Boháček další charakteristiky, podle nichž zdroje pro svoji aplikaci vybírá.


Celý text a pořad ke stažení naleznete zde

6 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
16. prosince 2019 v 8:24  

které jsou podle něj důvěryhodné

Jistě je mezi nimi Český rozhlas. ////

Lenka Pokorná řekl(a)...
16. prosince 2019 v 13:37  

"Facebook jako zdroj nestačí"

Co to zase je za fake news?

Jana Maříková řekl(a)...
16. prosince 2019 v 16:15  

16letí nám budou vybírat důvěryhodné zdroje. Jistě mají dostatek načteno v několika jazycích a dost zkušeností, aby to vyhodnotili. A celkově zkušenosti z politiky , ekonomie, psychologie a dalších, aby mohli sestavovat "doporučenou literaturu". Děs běs.Kovy reloaded.

Jana Maříková řekl(a)...
16. prosince 2019 v 16:19  

Navíc nám odpadnou veškerá periodika kromě ČT a ČRO. Protože všechna ostatní mají minimálně návaznost na oligarchy či politiky. Počítají se i ti, co jsou skrytí - třeba Bakala. Tak aspoň máme jasno.ČT a ČRO patří nám všem, tam jedině je to ok.

Ivo Mádr řekl(a)...
16. prosince 2019 v 20:28  

"ČT a ČRO patří nám všem, tam jedině je to ok."

Kéž by to tak bylo. Za naše peníze spousta nepravd, polopravd a zbožných přání aktivistů všeho druhu.

Brandtnerová řekl(a)...
17. prosince 2019 v 18:19  

Ivo Mádr

Bohužel souhlas.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.