David Klimeš: Z rozdílů mezi školami jsou propasti. Některé kraje už „opustily“ republiku

středa 18. prosince 2019 ·

„Vystoupení Česka z Evropské unie nehrozí, odchod Ústeckého a Karlovarského kraje ze svazku s republikou je realitou. Alespoň ve školství. Jinak se totiž výroční zpráva České školní inspekce interpretovat nedá. A její závěry potvrzuje i nové mezinárodní šetření žáků devátých tříd a prvních ročníků středních škol PISA 2018. Rovnostářské Česko pořád příliš spoléhá na svou homogenitu a vůbec nechápe, že místo plošného přilepšování všem je teď nutné hodně rychle pomoci nahoru hlavně ohroženým. Bez toho se výsledky země jako celku nezvednou,“ píše David Klimeš pro deník Aktuálně.



David Klimeš (twitter.com)
Prahu a Ústí nad Labem sice geograficky dělí pouhých 80 kilometrů, co se ale školství týká, leží od sebe tisíce mil. Anebo ještě jinak: cesta z metropolitní školy do té severočeské vám autem zabere něco málo přes hodinu - ve znalostech ale ztratíte i celý školní rok...

Možností, jak začít léčit nemocné české školství , je řada. Základem úspěšné terapie je ale kopernikovský obrat v tom, jak je většinová společnost o vzdělávání zvyklá přemýšlet. Nelze už hledět na zaostávající krajské školy jen jako na lemply, kteří si musejí poradit sami. Naopak právě ony poteřbují naši výraznou pomoc, aby se vzdělanostní nůžky mezi jednotlivými regiony přestaly dál rozevírat.

Byrokracie, jednotná maturita a "glajchšaltovaná" zamračená přísnost se v českém hodně rozrůzněném školství neosvědčily. Mnohdy spíše ubližují a někdy - jako na severozápadě země - už nesou i své jedovaté ovoce.


Celý text naleznete zde

5 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
18. prosince 2019 v 10:13  

"Vystoupení Česka z Evropské unie nehrozí, odchod Ústeckého a Karlovarského kraje ze svazku s republikou je realitou. Alespoň ve školství. Jinak se totiž výroční zpráva České školní inspekce interpretovat nedá."

No, vyrocni zprava o 698 stranach moc ke cteni neni… Ale pri letmem proletnuti vysledku ZS (kolem str. 200+) a tematicke zpravy ke ctenarske gramotnosti (asi 300 - 350) tam moc nejaky exit nevidim.

Teda jako mozna z Prahy to do toho Usti strasne daleko je, ale od nas z jizni Moravy je to asi tak stejne jako do te Prahy…

Radek Sárközi řekl(a)...
18. prosince 2019 v 11:16  

Jedná se primárně o sociální problém. Možná si to časem uvědomí i novináři...

E.Kocourek řekl(a)...
18. prosince 2019 v 11:28  

Ano, jedná se primárně o sociální problém. Což si mainstreamoví novináři neuvědomí nikdy. Jenže hlavně by si to měla uvědomit státní správa. A také nevypadá dvakrát chápavě. ////

Simona CARCY řekl(a)...
18. prosince 2019 v 17:43  

Náhlý objev ČŠI neni nic noveho. Cermat to ve svych zaverecnych zpravach ukazuje devet let. Az ted se Zatloukal ale dokazal vlamat do otevrenych dveri. Ano, jde o socialni problem a ne jen v rodinach zaku, ale take v rodinach ucitelu.

Ivo Mádr řekl(a)...
18. prosince 2019 v 20:23  

"Jedná se primárně o sociální problém"
"Což si mainstreamoví novináři neuvědomí nikdy"

Že by autocenzura?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.