V Libereckém kraji zavřelo z 500 škol jen 38. MF DNES mapovala účast škol ve stávce v regionech

čtvrtek 7. listopadu 2019 ·

Učitelé včera stávkovali. Některé školy se v té souvislosti zcela uzavřely, jinde zůstala například otevřená družina nebo pedagogové pro děti připravili náhradní program. Na části škol kantoři vyjádřili stávce podporu, avšak učili podle rozvrhu. Krajské redakce MF DNES mapovaly situaci v jednotlivých regionech.



Odboráři už včera spočítali, že v Karlovarském kraji zůstalo zcela uzavřeno 24 škol. Dalších 74 stávku podpořilo částečným uzavřením nebo změnou rozvrhu. „Řada škol pak vyjádřila stávce nějakým způsobem podporu, ale běžně se zde učilo. Kolik jich bylo, nejsme schopni dnes spočítat. Není to v našich silách. Tyto informace budeme mít k dispozici nejspíše ve čtvrtek,“ uvedla místopředsedkyně Českomoravského odborového svazu pracovníků ve školství Markéta Seidlová.

Z celkem pěti set škol se v Libereckém kraji do stávky různou formou zapojilo 136 z nich. Od mateřských, přes základní až po střední. Z toho 98 škol provoz omezilo jen částečně, skutečně zavřeno mělo 38 škol.

Vedení města nebylo způsobu stávky příliš nakloněno. „Naprosté uzavření školy považuji za neprofesionální a nefér. Pokud učitelé chtějí prosadit své požadavky, měli by pro ně získat veřejnost. Nejsem si ale jist, jestli to tímto způsobem vůbec lze,“ podotkl náměstek primátora pro školství Ivan Langr, který sám v minulosti učil.

Podle šéfky školských odborů v Královéhradeckém kraji Markéty Cermanové se v regionu připojilo 5904 zaměstnanců. Jednodenní stávka byla reakcí školských odborů na jednání o navýšení platů pedagogických pracovníků. „Bylo to svolané velmi narychlo. Proto si myslím, že čísla mohou být ještě vyšší, někteří to nahlásí později. Podpora ve školách, kde mají odborovou organizaci, byla 70 procent,“ řekla.

Podle údajů Českomoravského odborového svazu pracovníků ve školství se ve Zlínském kraji zapojilo do protestu 98 mateřských, základních a středních škol. Z toho 38 mělo zcela zavřeno. „Další školy pak výuku nějakým způsobem omezily,“ poznamenala místopředsedkyně svazu Markéta Seidlová. V kraji je celkem 318 mateřských škol, 260 základních a 68 středních škol všech zřizovatelů.

Oslovení ředitelé se shodli, že reakce rodičů byly spíše vstřícné. „Vzali to bez potíží,“ shrnula ředitelka uherskohradišťské školky Ilona Močičková. Také zřizovatelé stížnosti nezaznamenali. Z pěti největších měst se na vedení radnice obrátila jen jedna maminka ve Valašském Meziříčí. „Řekla, že má problém zajistit hlídání pro dítě, proto jí ředitelka školky zajistila místo jinde ve městě,“ uvedla místostarostka Yvona Wojaczková.

„Ke včerejší stávce se v Olomouckém kraji připojilo celkem 168 škol, z toho 76 jich zůstalo zcela uzavřených. Ty zbývající alespoň nějak zajišťovaly omezený provoz. Především proto, aby zajistily hlídání malých dětí, takže tam fungovaly družiny. Jsou ale i další školy, které sice normálně vyučovaly, ale připojily se ke stávce,“ sdělila krajská předsedkyně školských odborů Eva Hrdličková. Podle ní účast předčila veškerá očekávání. „Takovou podporu jsme nečekali. Vždyť do stávky se zapojilo přes 2 600 pedagogů z regionu. Svědčí to o vážnosti problému s nízkými platy a potřebě tuto věc řešit,“ řekla Hrdličková.


Celé text naleznete v krajských vydáních MF DNES

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.