Učitelé vyhlašují jednodenní stávku. Většina škol zůstane uzavřená

pátek 1. listopadu 2019 ·

České školy ochromí jednodenní stávka učitelů. Potvrdila to iDNES.cz místopředsedkyně Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Markéta Seidlová, podle níž se na centrále sešla většinová podpora z krajů, na kterou se čekalo. Většina škol by se měla uzavřít ve středu. Ty, které zůstanou otevřené, budou v omezeném provozu.



Návrh se středečním termínem rozeslaly odbory školám prostřednictvím mailu. Na centrálu svazu se během pátečního poledne sešlo více než 50 procent souhlasných odpovědí, a proto Seidlová potvrdila, že plánovaný termín platí.

„Jak to bude vypadat potvrdíme v pondělí. Středu 6. listopadu jsme navrhli proto, abychom dodrželi třídenní termín pro případné vyhlášení stávky a byli tak fér vůči dětem i rodičům. Proto jsem termín oficiálně nepotvrdil už ve čtvrtek večer, kdy jsme neměli většinovou podporu,“ vysvětlil předseda odborů František Dobšík důvody.


Celý text naleznete zde

13 komentářů:

Q. E. D. řekl(a)...
1. listopadu 2019 v 13:51  

"Ty, které zůstanou otevřené, budou v omezeném provozu."

Tvrdí kdo? My nestávkujeme a škola pojede v normálním režimu. Ať si laskavě odbory mluví jen za své členy, ne za všechny učitele.

Petr řekl(a)...
1. listopadu 2019 v 14:17  

Taky myslím, že to bude vypadat spíš jako před nedávnem na Slovensku, kde se rozhodně většina škol do stávky nezapojila.

Radek Sárközi řekl(a)...
1. listopadu 2019 v 14:55  

Nestávkují školy, ale jednotliví zaměstnanci škol - každý sám za sebe...

Petr řekl(a)...
1. listopadu 2019 v 15:18  

Tak to může být i docela velký debakl...

poste.restante řekl(a)...
1. listopadu 2019 v 18:23  

Riziko, že odbory tuto stávku "prokaučují" je poměrně značné.
Mediálně docela těžce nezvládají.

L.snirch řekl(a)...
1. listopadu 2019 v 19:25  

To ani nelze mediálně zvládnout - odbory se staly natolik politickými stranící jedné straně, která školství navíc silně zavařila v letech 2013-2017. Když navíc v roce 2018 předseda odboru kandiduje do Senátu za socdem a nemá ani tolik soudnosti, aby dopředu složil předsednictví odboru.
Každý se má právo sám za sebe rozhodnout, ale vyhlášení většina škol bude zavřených je velmi riskantní prohlášení.
Předpokládám, že rozhodnutí každého stávkovat-nestávkovat bude respektováno s úctou a respektem. Jinak může následovat riziko poklesu prestiže učitelů, pokud ani to nezvládnou.

poste.restante řekl(a)...
1. listopadu 2019 v 20:04  

Vazby odborů s levicovými stranami jsou běžné ve všech zemích a jde o vazby naprosto přirozené. S kým by asi tak měly odbory spolupracovat, s pravicovými politiky, včetně těch, kteří blábolí, že odbory jsou socialistický přežitek?

S tématem stávky to ale ani v nejmenším nesouvisí.

A s neschopností odborů školských mediálně zvládnout současnou situaci už vůbec ne.

Ublížila snad stávka lékařů jejich prestiži?
O "prestiži" učitelů je zbytečné se bavit v době, kdy jejich platy jsou srovnávány s oblíbenými "pokladními v Lidlu". Nemluvě o faktu, že prestiží se velmi obtížně platí sobotní nákup v témže obchodě - chtějí pořád peníze.

Prostě je potřebné si přiznat, že někdo sounáležitost s kolegy cítí a někdo si holt počká, co ostatní vybojují za něj. Vše ostatní je jen omáčka a alibismus. Jako ostatně vždy.

Rozhodnutí stávkovat či nestávkovat je vždy rozhodnutím osobním a je nutno je respektovat.
Ale úcta s tím moc nesouvisí.

tyrjir řekl(a)...
2. listopadu 2019 v 13:12  

Nevíte někdo, jestli už si ty prolhané odbory zase zamluvily Betlémskou kapli?

Arogance prolhaných modrotričkářů

Proč to ty evidentně prolhané školské odbory neudělaly před jedním dvěma třemi léty?
Proč za ministryně Valachové požadovaly jen 10 % a spokojily se pak s chabými osmi?

Dělají si školské odbory ze vzdělávání lidí a z učitelů legraci? Školské odbory - Hadr na holi?

http://www.ceskaskola.cz/2016/08/podle-udaju-oecd-jsou-cesti-ucitele-ve.html

Školské odbory mají, myslím, z ostudy ušité z jejich hloupých lží kabát.

A půjdou s ním na módní přehlídku do Betlémské kaple!

Není to znesvěcení zdravého rozumu, pravdy, která od nich dostává pořádně na frak, a Betlémské kaple samotné?

http://www.ceskaskola.cz/2016/08/podle-udaju-oecd-jsou-cesti-ucitele-ve.html



http://www.ceskaskola.cz/2017/08/skolsti-odborari-chystaji-kvuli-platum.html
http://www.ceskaskola.cz/2017/08/sef-odboru-josef-stredula-stavka.html

tyrjir řekl(a)...
3. listopadu 2019 v 14:15  

Jak dopadne stávka organizovaná školskými odbory?

České školy ochromí jednodenní stávka učitelů. Potvrdila to iDNES.cz místopředsedkyně Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Markéta Seidlová, podle níž se na centrále sešla většinová podpora z krajů, na kterou se čekalo. Většina škol by se měla uzavřít ve středu. Ty, které zůstanou otevřené, budou v omezeném provozu...
... Středu 6. listopadu jsme navrhli proto, abychom dodrželi třídenní termín pro případné vyhlášení stávky a byli tak fér vůči dětem i rodičům. Proto jsem termín oficiálně nepotvrdil už ve čtvrtek večer, kdy jsme neměli většinovou podporu,“ vysvětlil předseda odborů František Dobšík důvody.


Napsaly to školské odbory v pátečním iDnes. Opravdu je to tak?

Opravdu se na odborové centrále sešla dostatečná většinová podpora z krajů k tomu, aby se většina škol ve středu zcela uzavřela? Opravdu všechny ty, které zůstanou otevřené, budou v omezeném provozu...? Ve čtvrtek ta většina ještě nebyla a v pátek se to tedy podstatně změnilo? Například o víc než dvě procenta, za které tihle rádoby čačtí odboráři oportunisticky vytáhli "jak chudý král do boje"?

Nedopadne to s tou "Páteční školsko odborovou dohodou" nakonec tak trochu jako s Brexitem? Možná by nebylo od věci tenhle "školský exit" odložit do doby, než si školy a odbory uvědomí, co vlastně chtějí. Mimo jiné i proto, aby, i s ohledem na počet dosavadních odborářských kolapsů, nakonec nebyla tahle diletantská stávka jakýmsi "odborovým exitem".

Vojtěch Filip v dnešní Partii na Primě řekl, že vláda dělá vše pro splnění slibu dát učitelům v roce 2021 platy ve výši 130 % mzdového průměru v Česku. O tom silně pochybuji. Přesto bych ale navrhoval, aby odbory vyzvaly a pak podpořily žádost ministra školství o toto:

Nechť vláda přidá učitelům letos i příští rok nikoli 10 ale 20 %. Pak by mohla dát učitelům do tarifů vždy 15 % a ředitelům na odměny 5 %. Dokud tenhle mnohem rozumnější požadavek pro MŠMT i pro učitele a odbory nebude projednán, stávku bych prozatím pozastavil.Za tohle už by stálo za to stávkovat třeba týden. Opakovaně. Třeba v návaznosti na další akce. Opakovaně dokud vláda nezmoudří a nepřestane mlžit/lhát svou "valachovsko-sobotkovskou" číselnou demagogií.

Pan ministr školství by, myslím, docela zabodoval, kdyby po té případné středeční stávce ve čtvrtek s něčím podobným vystoupil na té čtvrteční konferenci VŘSR (Velká Říjnová Strategická Revoluce:) MŠMT. Tělesné tresty jsou sice zakázány, ale takovýhle "políček" by si, myslím, ty hloupé školské odbory docela zasloužily.

J.Týř

tyrjir řekl(a)...
4. listopadu 2019 v 21:03  

VELKÁ SÁZKA O MALÉ PIVO SKONČILA UŽ DNES

Pondělí:
"Vláda schválila růst tarifů učitelů o osm procent, odbory chtěly deset"
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/vlada-schvalila-rust-tarifu-ucitelu-o-osm-procent-odbory-chtely-deset/1817126

Jsem názoru, že ti, kteří budou ve středu případně stávkovat za to, že školské odbory a tzv. Pedagogická komora by se byly bývaly spojily s kompromisem 9 %, tedy s 1 % navíc, a nevyšlo to, se především zesměšní před žáky, kolegy, rodiči, před celou veřejností i před sebou samými.

Nakonec to, myslím, dopadne takto:

Mnohé školy nebudou stávkovat vůbec. Ve školách, kde bude jen několik stávkujících, nechá ředitel školy jejich hodiny odsuplovat nebo s "pedagogicky osiřelými dětmi" půjde někdo na vycházku, na exkurzi apod. Suplující dostanou patřičnou nárokovou nebo mimořádnou odměnu a stávkující si udělají fotku ze své "neplacené dovolené". Škol, jejichž provoz bude omezen, bude málo. Zdaleka jich nebude deklarovaných šest tisíc.

Radek Sárközi k tomu řekl:
"Na pořadu jednání vlády to původně nebylo, je to velký podraz na všechny pedagogy!"

Myslím, že by školské odbory a Pedagogická komora udělaly nejlépe, kdyby se učitelům za své diletantství s plnou vážností omluvily.

J.Týř




Tajný Učitel řekl(a)...
5. listopadu 2019 v 8:28  

Moje škola nestávkuje. Ředitel vyjádřil nevoli. Všichni se ohnuli. Žijeme v podivné době.

Oldřich Botlík řekl(a)...
5. listopadu 2019 v 9:52  

Tajný učitel: Moje škola nestávkuje. Ředitel vyjádřil nevoli. Všichni se ohnuli. Žijeme v podivné době.

Správný ředitel nemůže udělat nic jiného, než vyjádřit nevoli nad tím, kvůli čemu se má podle odborářů stávkovat. Z jeho hlediska, ale ani z hlediska školství (a společnosti) přece 10 + 0 není lepší než 8 + 2.

Jak napsal jeden učitel, mělo se stávkovat za 10 + 5 v září, nikoli za 10 + 0 v listopadu. To bych s chutí podpořil i já.

Ale podporovat stávkou neschopné vyjednavače? Vždyť je to trapné. A pokusy přitáhnout ke stávkování učitele, kteří se na takové podpoře podílet nechtějí, pod záminkou, že v tuto chvíli už se stávkovat prostě musí – jinak si s námi v budoucnu vytře zadek naprosto každý jsou ještě trapnější.

Kvalitní učitelé u veřejnosti respekt mají. Definitivně o něj ale přijdou ti, kteří se ke stávce připojí. Pod jakoukoli záminkou. Protože veřejnost její smysl nechápe (a vinou odborářů ani chápat nemůže).

Proto byla ta stávka prohraná předem, vlastně už ve chvíli, kdy ji odboráři vyhlásili. Chtějí-li učitelé dosáhnout rychlejšího zvýšení svých mezd, musejí především přesvědčit veřejnost. Začít mohou tím, že si najdou lepší vyjednavače.

poste.restante řekl(a)...
5. listopadu 2019 v 17:05  

Kvalitní učitelé u veřejnosti respekt mají.
Jistě. Ovšem nikoliv u "veřejnosti", ale konkrétní učitelé mají respekt u konkrétních rodičů,
popřípadě u svých bývalých žáků.
A ti o svůj respekt kvůli nějaké stávce nejspíš nepřijdou.
Jak velký respekt mají učitelé jakožto stavovská skupina u veřejnosti, o tom vcelku výmluvně vypovídají komentáře pod libovolným článkem na toto téma.

Pane Botlíku, nemusíte souhlasit s názory jiných.
Můžete vyjadřovat své vlastní postoje i pokoušet se ztrapňovat názory jiných, často pouze proto, že máte "na někoho pifku".

Ale s tvrzením:
Správný ředitel nemůže udělat nic jiného, než vyjádřit nevoli nad tím, kvůli čemu se má podle odborářů stávkovat. Z jeho hlediska, ale ani z hlediska školství (a společnosti) přece 10 + 0 není lepší než 8 + 2.

jste to už hodně přehnal.
Chápu, že pro Vás je 10+0, nebo 8+2 lhostejné.
Ovšem pro běžného učitele, který žije ze svého platu to jedno není a pro ředitele, kterému skutečně jde o slušné podmínky pro jeho podřízené, to také není totéž.

Tvrdit ale, že "správný ředitel nemůže udělat nic jiného, nežli vyjádřit nevoli ..." je už hodně za hranou. Znám několik ředitelů a některé z nich považuji nejen za správné lidi, ale také za správné ředitele. A většina z nich stávku podporuje, i když se jí sami pochopitelně neúčastní.

Souhlasím, že odbory tuto stávku nezvládly po mnoha stránkách a sám je za to kritizuji.
Ale stavět rovnítko mezi to, zda některý ředitel je správný a tedy nepodporuje stávku, to mi přijde víc nežli laciné.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.