Ministr školství Plaga označil stávku učitelů za debakl odborů. Podle nich ji podpořila půlka škol

středa 6. listopadu 2019 ·

Stávka je podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) debaklem odborů. „Čísla neodpovídají iluzi, kterou se snažily odbory vyvolat,“ prohlásil s odkazem na jejich pondělní slova o šesti tisících účastnících se škol. Informuje Česká televize.



Robert Plaga (msmt.cz)
Ministr nechce, aby debatě dominovalo rozdělení peněz do tarifů a odměn, ale celková proměna školství včetně jeho financování. Připustil, že ve výdajích na školství je Česko daleko za optimem. „Opakovaně říkám, že učitelé si peníze zaslouží,“ prohlásil a slíbil, že mzdy se budou zvyšovat i v dalších letech.

Ve středu úplně přerušilo výuku 1221 škol, omezilo ji 2743 a necelé tři tisíce jich posílají podporu odborům, ale nezapojily se aktivně, řekla místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová. Podle šéfa školských odborů Františka Dobšíka není počet stávkujících škol důležitý a ministr by měl být znepokojen, i kdyby jich byly jen desítky.


Celý text a záznam tiskové konference ministra školství naleznete zde

5 komentářů:

Jana Maříková řekl(a)...
6. listopadu 2019 v 16:08  

Není to debakl. Už jen to, že to téma se dostalo na pořad dne - včetně reálných čísel, která zazněla i v televizi a DVTV. Jeden velký debakl je práce pana ministra. V Agrofertu to tak ale chodí, že všichni poslouchají a nesmí vyžadovat víc peněz, než dostanou. Takže na sliby zapomeňte, sami máme málo. Kolegové, kteří nestávkovali, často čelili nevybíravým výhrůžkám. Ti, pod jejichž úroveň je za své platy stávkovat, protože slibovaných 45 tisíc už zřejmě mají, pak příliš kolegiální nejsou. U lékařů by se to nestalo.

Tajný Učitel řekl(a)...
6. listopadu 2019 v 17:14  

Nebyl to debakl. Vzhledem k okolnostem, je úžasné a povzbuzující, že se tolik učitelů a škol ke stávce připojilo. Navzdory krátkému času, kultuře plnění direktiv, pomluvám, alternativním faktům, nevoli některých kolegů, rodičů, ředitelů, zřizovatelů. Pomyslete, jaká by byla účast, kdyby ta stávka byla oznámená včas, kdyby její cíle byly formulované jasně a zřetelně, jak pro učitele, tak pro veřejnost. Velmi slibné. Do budoucna. Díky.

Radek Sárközi řekl(a)...
6. listopadu 2019 v 18:04  

Většina škol je debakl? Tady někdo manipuluje...

tyrjir řekl(a)...
7. listopadu 2019 v 1:47  

Řekl jsem v pátek všem, že ve středu závodně sjedu alespoň půlku obtížné sjezdovky. Nepřipravil jsem si lyže, nepodíval se na předpověď počasí ani na to, jestli je ta sjezdovka dost zasněžená. Namísto půlky sjezdovky jsem sjel jen její sedminu. V ušetřeném čase jsem nadával rozhodčím a provozovatelům sjezdovky a všem, kteří říkali, že tu sjezdovku je možné sjet celou.

Není to debakl. Pedagogicky inovativně jsem všem konstruktivisticky ukázal, že chyba je přítel učitelů, přítel učení i lyžování. A zviditelnil jsem význam lyžování...

:)))

Viz
http://www.ceskaskola.cz/2019/11/vlada-dela-jeden-podraz-za-druhym-plaga.html

laimes řekl(a)...
7. listopadu 2019 v 7:02  

učil jsem na pěti školách a odbory byly pouze na jedné,pan ministr si myslÍ že je všude stále ROH

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.