Fany a pes: Kaskáda dobrodružství z doby těsně před pádem železné opony. Poetická, věrohodná, krásně animovaná

neděle 17. listopadu 2019 ·

Je léto roku 1989. Vidíme dvě skotačící holky, dvě velké kamarádky, šťastné a bezstarostné. Jen malý mráček tu je: Sophie druhý den ráno odjíždí s maminkou na výlet do Maďarska, zatímco Fany zůstává doma a do konce prázdnin se s ní neuvidí. Aspoň jí bude zatím hlídat psa Sputnika… Někdy to vypadá, že soukromý život a velké dějiny spolu nesouvisejí, ale tohle vždy platí jen dočasně. Fany čeká, ale Sophie nikde, a školní rok už přece začal. A pak se dozví, že nápadně naložený trabant jí kamarádku neodvezl jen na pár dní, ale do emigrace. Recenzi filmu Fany a pes napsala pro magazín Rodiče vítáni Jitka Polanská.




Stovky, tisíce takových trabantů jely do Maďarska přes české kopečky, jak hezky ilustruje jedna ze scén filmu. „Proč odjely?“ ptá se rozhořčeně Fany maminky, které má za zlé, že jí nic neřekla, i když o plánu věděla, nebo spíš něco tušila. Nejdřív spíš nechápe, co ji od kamarádky oddělilo („kvůli nějakým banánům by určitě neodjely!“), ale postupně, v jakémsi iniciačním procesu, který je zároveň napínavým dobrodružstvím, jí to začíná docházet. Ve své snaze Sophii znovu vidět a předat jí psa totiž narazí na každém kroku. Ale má odvahu a taky nového kamaráda…

Krásně animovaný a na dnešní dobu nezvykle pomalý film, který se líbí dětem a dojímá rodiče. Třeba pro silné kolektivní scény, kdy se zástupy lidí pomalu sunou jedním směrem a volají po svobodě, a je v tom souznění a jednota. Tohle jsme zažili.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.