Učitelé nejsou stroje. Musejí se naučit o sebe pečovat, aby nevypustili duši. Teď jim v tom pomůže speciální program

středa 2. října 2019 ·

Až 80 % českých učitelů je ohroženo syndromem vyhoření, čtvrtina by už teď vůbec neměla učit a místo toho by měla docházet na intenzivní terapii. Šokující statistiky vyplynuly z dotazníkového šetření, které provedla Pedagogická fakulta UK. Pomáhat učitelům chce pražská neziskovka Nevypusť duši. Informuje magazín Rodiče vítáni.



Marie Salomonová (linkedin.cz)
„K vyhoření více či méně inklinují všechny pomáhající profese, mezi něž učitelství patří, a to všude na světě“ říká Marie Salomonová z projektu Nevypusť duši. „České prostředí je nicméně specifické tím, že systémově tu učitelé dostávají velmi malou podporu. Záleží na jednotlivých školách a klimatu, které na nich vládne. Někde spolu učitelé otevřeně komunikují a vládne tam uvolněná kolegiální atmosféra, jinde jsou vztahy spíš jen formální.“

Tým Nevypusť duši už od roku 2015 objíždí střední školy po celém Česku s programem, který má studenty vzdělávat v oblasti duševního zdraví a péče o něj. Studenti se seznámí s nejčastějšími duševními poruchami a mýty, které je obklopují, a zároveň se prakticky naučí základy psychohygieny. „Učitelé, kteří program ve svých třídách sledují, nám už dlouho říkali – to je super, že vzděláváte děti, a kdy bude něco pro nás? Rozhodli jsme se jim vyjít vstříc a ušili jsme na míru učitelským potřebám dvoudenní program,“ vysvětluje Marie Salomonová.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

rváčkazvesela řekl(a)...
2. října 2019 v 17:49  

Co všechno ještě ti učitelé musí?!
Odejít.

Ivo Mádr řekl(a)...
2. října 2019 v 19:46  

"Odejít?"

Ne, umřít v práci nebo do práce v "mastné tyči".

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.