Tomáš Sedláček: Konspirační teorie a propad víry. Co má vliv na to, že jsme schopni věřit v nesmysly

neděle 15. září 2019 ·

„Přes padesát procent Američanů věří, že 9/11 se neodehrálo podle oficiální verze. Tomu, že jsme nepřistáli na Měsíci, věří 24 procent obyvatel USA. Mám za to, že konspirační teorie vysvětlují mnohé výsledky voleb. Clintonová byla satanistka, ještěr z budoucna, Obama kryptomuslim, Michelle Obamová zase muž v převleku. Úsměvné? A co naše Benešovy dekrety, které nám měla vzít tu Lisabonská smlouva (Klaus), tu Schwarzenberg (Zeman), nacisté a bilderbergové,“ píše Tomáš Sedláček v Hospodářských novinách.


Tomáš Sedláček (vláda.cz)
Sedláček mimo jiné píše:

S rostoucím vzděláním tendence věřit konspiracím klesá. Co je ovšem pozoruhodné, je to, že naopak u lidí, kteří mají nízkou důvěru ve vládu, s vyšším vzděláním stoupá tendence věřit prokonzervativním konspiracím (zjistila studie publikovaná v American Journal of Political Science v roce 2015). Podobný efekt mimochodem platí i u tolerance: politolog Ivan Krastev si všímá, že lidé s vyšším vzděláním jsou tolerantnější v otázkách rasových a náboženských, ale méně tolerantní v otázkách politických (vzdělání nemá vždy nutně jen pozitivní roli).

Zkrátka, konspirační teorie nás ovlivňují víc, než si naše vědecká doba připouští. Podle některých výzkumů až 70 procent respondentů věří tomu, že na astrologii něco je. Jen si vezměte, jak se se svým znamením identifikují i jinak velice vzdělání lidé (respektive ti vzdělanější věří na ascendenty, aby to znělo komplikovaněji/sofistikovaněji)...

Obecně sdílená víra náboženského osudu (někdo to tu řídí) je kompenzována tím, že nás řídí tajné spolky, nebo rovnou hvězdy. Hlavně nežít v představě, že si to tu - skrze volby a veřejný diskurz - řídíme sami.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

laimes řekl(a)...
16. září 2019 v 7:13  

cōnspīrātiō f ( genitivní cōnspīrātiōnis ); třetí skloňování
jednomyslnost (shoda)
přeneseně pak také spiknutí

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.