Každodenní horor. Školy se potýkají s množstvím aut, rodiče jsou bezohlední

neděle 15. září 2019 ·

Stále více českých škol se musí potýkat s ranní špičkou přímo před svými budovami. Děti jsou tak ráno vystavovány nebezpečí kvůli nedostatečné dopravní infrastruktuře. Na vině jsou ale i rodiče, kteří své děti do školy přivážejí. Často se za volantem chovají bezohledně a nemyslí na bezpečí ostatních. Reportáž přináší iDNES.


Kolem základní školy Jitřní v pražských Hodkovičkách projede mezi sedmou a osmou ráno 245 aut. Ze 184 z nich vystoupí před školou děti. „Vybíhají i z autobusu, který tu zastavuje, přímo pod kola projíždějících aut,“ říká Jana Nováková. Mluví o škole, kam její dcera chodí do sedmé třídy – není tady ani přechod pro chodce. Proto zde také nestojí městský strážník, ti totiž hlídají jen označené přechody.

Provoz je tu před osmou ráno opravdu hustý. „Spočítali jsme, že autem tu do školy jezdí 37 procent dětí. To je na pražské poměry hodně,“ uvádí Blanka Klimešová, místopředsedkyně sdružení Pražské matky, které už deset let analyzuje dopravní situaci v okolí škol a navrhuje různá bezpečnostní opatření.

Komplikovaná dopravní situace u škol už přiměla některé obce zavést školní autobusy. Například v Jesenici u Prahy ráno bezplatně sváží děti do školy po třech linkách, především z těch částí obce, odkud by se jinak než autem do školy dostávaly obtížně. „Ulehčuje to logistiku rodičům, ale také dopravní situace kolem školy byla šílená a tohle jí ulevuje,“ říká starosta Jesenice Pavel Smutný. Školní autobusy stojí zhruba dva miliony ročně.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.